13. Karusepäev ehk kesksuve püha. Sel päeval ei tohi heina teha, muidu tuleb susi karja murdma. Karusepäeva paiku on hea rukkikesa künda – kas või vähemalt kolm vagu või korra ümber põllu lasta, siis ei riku orast külm ega ussid. Karusepäev on ka Mustjala kihelkonna Panga hiie püha.

29. Jakepäev on esimene suvelõpu tähtpäev. Siitpeale hakkab saama uudsetoitu: vilja, kartuleid, õunu, pähkleid ja muud. Lääne pool on tavaks pühadelaua jaoks loom tappa, tavaliselt lammas.

5. päev – kuu esimene veerand, pehme aja algus.

10. päev – täiskuu kõva aja algus.

12. päev – täiskuu.

14. päev – kuu kolmanda veerandi pehme aja algus.

19. päev – kuu neljas veerand, kõva aja algus.

25. päev – vana kuu pehme aja algus.

27. päev – kuu loomine.

29. päev – noore kuu kõva aja algus.

- Pehme (mäda) aeg on hea lagundaja ja mädandaja. Pehmel ajal lähevad haavad kergesti halvaks ja piim hapuks. Siis raiutakse võsa, laotatakse sõnnikut, hävitatakse kahjureid ning külvatakse-istutatakse kõike, mis alla kasvatab. Kõige pehmem aeg on kaduneljapäev – kaduaja neljapäev enne kuu loomist. Tänavu 30.01., 27.02. alates kl 10st, 26.06., 23.10., 20.11. alates kl 14.32st.

- Kõval (kalgil) ajal alustatud või tehtud asjad jäävad püsima: puu ei mädane ja haavad paranevad hästi. Siis külvatakse teravili ja kõik muu, mis peale kasvatab (kapsas täiskuuga). Aasta kõige kõvemad ajad on radokuu ümbruses, siis lõigatakse ehituspalk ja muu tarbepuu. Kõik, mis kasvama peab (külv, istutus), tehakse maha noore kuuga; mis hävima peab (võsa, kahjurid jms), tehakse vanaga.

Allikas: “Maavalla kalender 10 227 (2014)”, Maavalla Koda