Eelmise aasta lõpul valminud ekspertiisis kinnitas professor Kalev Sepa juhitud töögrupp, et Nabala piirkonna kaitse alla võtmiseks on eeldused olemas. Nabala piirkonna väärtusteks on eelkõige sealne tundlik veerežiim, kaitsealused ja haruldased taime-, looma- ja linnuliikide elupaigad, allikad ja allikalised alad. Alal tervikuna on oluline tähtsus loodusliku mitmekesisuse säilimisel, kuid olemasolevad haraliasuvad kaitsealad, hoiualad ja püsielupaigad ei taga alal leiduvatele loodusväärtustele terviklikku kaitset.

2013. aasta viimased ja uue aasta esimesed nädalad on kulunud avalikkuse kaasamiskava koostamisele ja materjalide ettevalmistamisele. Nüüd ollakse nii kaugel, et peatselt antakse lehekuulutuste ja teadetetahvlite kaudu teada, kus ja millal loodava kaitseala moodustamise osas sõna sekka saab öelda. Kuna huvi Nabala looduskaitseala moodustamise vastu on suur, planeeritakse avalikustamiseks tavapärasest rohkem aega.

Avalikustamise käigus töötatakse kaitse-eeskirja eelnõu esmalt läbi valdkondlikes töörühmades, seejärel saadetakse materjalid arvamuse avaldamiseks loodava kaitseala maaomanikele ning lõpuks võetakse avalikustamise tulemused kokku avalikul arutelul.

Valdkondlikud töörühmad moodustatakse eri huvirühmade (metsandus, liigikaitse jne) esindajatest. Töörühmades räägitakse läbi eeskirjaga kehtestatavad regulatsioonid ning tehakse ettepanekuid eelnõu muutmiseks, parandamiseks või täiendamiseks. Veebruari keskel korraldatakse ka avalikustamisprotsessi selgitav koosolek.

Töörühmade ettepanekute põhjal muudetakse vajadusel Nabala looduskaitseala eelnõu materjale ning saadetakse need seejärel tutvumiseks ning arvamuse avaldamiseks kõigile loodava kaitseala maaomanikele ning teistele otsestele huvigruppide esindajatele. Kõigil huvilistel on seejärel poolteist kuud aega materjalidega tutvuda ning oma arvamust avaldada.

Keskkonnaamet teeb laekunud avalduste põhjal otsused ning tutvustab neid avalikul arutelul.

Nabala looduskaitseala kaitse-eeskirja kinnitamiseni jõutakse eeldatavalt 2015. aasta aprillis.