Tänavusuvised ELFi talgud viivad huvilisi väga mitmesugustesse paikadesse erilaadilisi töid tegema. Talgute valikust leiab nii Eesti looduskaitse mõttes sümboolseid paiku nagu Laelatu ja Nedrema puisniidud või Vilsandi saar kui ka peidetud aardeid nagu Rannaküla rannaniidud või Ulluta laid. Sel suvel saab erilise tähelepanu osaliseks väga ohustatud kurvitsaline niidurüdi, kelle olulistesse elupaikadesse Muhumaal, Abrukal, Matsalus, Tõstamaa kandis ja Hiiumaal viivad mitmed suvised talgud.

„Niidurüdil ei lähe Läänemere kallastel tervikuna üldse hästi ning kunagisest mitmekümnetuhandesest arvukusest on järel vaid riismed. Oht, et siinne populatsioon sureb välja, on suur. Niidurüdi käekäik Lääne-Eestis ja saartel võib vabalt olla otsustava tähtsusega,“ räägib Eesti Ornitoloogiaühingu linnukaitse programmijuht Veljo Volke. „Hea meel on näha, et lisaks tublidele põllumeestele, maavaldajatele, spetsialistidele ja ametnikele teevad rüdide säilimise heaks Eesti rannikul nüüd pingutusi ka vabatahtlikud loodusesõbrad,“ lisab ta.

ELFi looduskaitselised talgud on muutunud üha populaarsemaks. „See, et saame talgusuve välja kuulutada juba neljateistkümnendat aastat järjest ning talgulisi on aasta aastalt üha rohkem, näitab selgelt, et eestimaalaste huvi looduse ja looduskaitse vastu on suur,“ räägib ELFi talgukorraldaja Siim Kuresoo. Talgutel vabatahtlikku tööd tegevate inimeste mõju loodusele on muljetavaldav. „Erinevalt tavalise külastaja jäetud jäljest jätab talguline enesest maha paigad, mis on elurikkad ning kus ohustatud liigid saavad vabamalt õilmitseda,“ lisab Kuresoo.

Suviste talgute vabadele kohtadele saab registreerida kodulehel www.talgud.ee.