Sekkumiskokkuostuga varutud vili müüakse turusituatsiooni soodsamaks muutudes ja osa sellest kasutatakse ära ELi ühenduses enim puudustkannatavate inimeste jaoks toiduabi tootmiseks.

Eestis korraldab teravilja sekkumiskokkuostu PRIA. Sekkumiskokkuostu saavad kvaliteedinõuetele vastavat vilja pakkuda kõik PRIA kliendiregistris registreeritud ettevõtjad, ühe pakkumise minimaalne kogus on 80 tonni.

Sekkumiskeskused asuvad Tartus, Viljandis, Tamsalus ja Keilas. Pakkuja kannab teravilja veokulud lähimasse sekkumiskeskusesse.

PRIA turukorraldusbüroo juhataja Lily Hantsoni sõnul pole alati võimalik tarnida vilja lähimasse sekkumiskeskusesse.“Vilja tarnimise koha ja aja lepib PRIA kokku pakkuja, Põllumajandusuuringute Keskuse (PMK) ja laopidajaga. Kui vilja tegelikuks tarnekohaks pole mitte pakkujale lähim sekkumiskeskus, vaid lähim sekkumisladu, siis arvestatakse teravilja hinnast maha transpordikulu (1,35 kr/t*km), mille võrra transportimine lattu oli odavam olnuks transportimine lähimasse sekkumiskeskusesse. Kui aga PRIA määrab tarnekohaks lao, mis on pakkujale lähimast sekkumiskeskusest kaugemal, siis kannab täiendava veokulu PRIA,” selgitas Hantson.

Selleks, et kõik tootjad ei pakuks kogu vilja ühekorraga sekkumiskokkuostu algul, kohaldab Euroopa Komisjon hinna igakuist suurendamist 7,20 kr/t võrra, samuti toimub hinna korrigeerimine kvaliteedinäitajate alusel.

2008/2009 sekkumisperioodil osteti sekkumisvarudesse 6169 t otra. Kuna turuhind on tänavu sekkumishinnast madalam, siis sellel aastal kokkuostetavad kogused võivad kujuneda kordades suuremaks. Et saada head ülevaadet kõigist teravilja ladustamise võimalustest, ootab PRIA informatsiooni teraviljaladude kohta.

Vabade teraviljaladude (elevaator, põrandaladu) kohta ootame teateid PRIA meiliaadressil pria@pria.ee või turukorralduse büroo telefonil 7377630.

Vilja pakkumisi sekkumiskokkuostu saab PRIAle esitada 31. maini 2010.a. PRIA maksab pakkujale teravilja eest 30.-35.päeval pärast vilja ülevõtmist ehk päeva, mil PRIA teeb PMK esitatud analüüsitulemuste alusel kindlaks ülevõetud teravilja koguse ja kvaliteedi.