EMA veterinaarravimite osakonna juhi David Mackay sõnul on selline positiivne muutus vastutustundlikuma antibiootikumide kasutuse suunas äärmiselt tervitatav.

Tervishoiuorganisatsioonid üle kogu maailma on vastamisi üha suureneva antibiootikumidele resistentsete bakteritüvede levikuga ja võtnud kasutusele erinevaid meetmeid nii inimeste kui loomade raviks kasutatavate antibiootikumide resistentsuse leviku tõkestamiseks. Vastutustundlik antibiootikumide kasutamine on võtmefaktor resistentsuse tekkeriski vältimisel.

Antibakteriaalsete ainete kasutamise vähenemisel on liikmesriikides erinevaid põhjusi:

• rahvuslikud programmid ja kampaaniad antibakteriaalsete ainete vastutustundlikumaks kasutamiseks;
• teatud antibiootikumide kasutamise piiramine;
• kasvav teadlikkus ravimresistentsuse ohust;
• antibiootikumide kasutamise teadlik vähendamine loomakasvatuses osades liikmesriikides;
• loomapopulatsioonide suuruse ja tüübi muutused.

Kõige efektiivsem on loomadel kasutatavate antibiootikumide tarbimise reguleerimine rahvuslikul tasemel. Inimeste toidulauale jõudvate loomade kasvatamiseks ja raviks kasutatavate ravimite müügiandmete kogumine soodustab vastavate seaduste järgimise kontrolli ja arendamist.

2010. aasta aprillis EMA poolt vastavalt Euroopa Komisjoni soovile projekt eesmärgiga luua ühtne viis Euroopa liikmesriikides loomadel kasutatavate antimikroobsete ainete kasutusandmete kogumiseks. Projekti käivitumisest alates on andmeid edastavate riikide arv järjest kasvanud. Koguttud andmete alusel avaldatakse igal aastal aruanne ja seda kasutatakse antibakteriaalsete ainete kasutamise riskide hindamiseks ja juhtimiseks liikmesriikides.

2012. aastal koguti andmed Euroopa Majanduspiirkonna 26 riigist, kus elab kokku ligikaudu 95% kogu piirkonna põllumajandusloomadest.