Ülekaal on enamasti tingitud sellest, et looma energiatarbimine ja -kulutamine pole tasakaalus – loom sööb liiga palju ja liigutab end liiga vähe. Kuna kass vaevalt ise endale krõbuskikotist või konservipurgist sööki kaussi kühveldab, on paksuksminemise süü tegelikult kassiomaniku õlul – on ju tema see, kes looma söödab.

Kui koerte ülekaalulisus saab alguse kutsikaeast, siis kasse hakkab paksus kimbutama täiskasvanuna. „Enamik kassipoegi on loomult väga aktiivsed ja kulutavad toidust saadud energia edukalt ära. Täiskasvanuks saades kassi aktiivsus väheneb ning nii võib loom rasvuda,“ kirjutab loomaarst Janne Orro kondulehel Zoo.ee. „Sageli ei pea kassiomanikud oma lemmiku kerget ülekaalu probleemiks, pigem peetakse kõhna kassi inetuks.“

Kuidas hiirekuninga ülekaalulisust kindlaks teha? Libistage sõrmedega vastukarva üle looma ribide. Kui kerget survet avaldades on ribid selgesti tunda ja kassil ka vöökoht kenasti olemas, on kaal normis. Kui aga ribisid katab rasvakiht ning looma kõht on ümmargune nagu jalgpall, tuleb tervise säästmise nimel kaalu langetama hakata.

Esmalt tuleb aga kass ära kaaluda. Kodus saab seda teha nii, et kaalute ennast esialgu ilma ja seejärel koos kassiga. Teisel kaalumisel lisandunud kilod on kassi omad.

„Kaalu langetamiseks peaks kassi päevane sööda hulk olema piiratud 60%-75% tema tavavajadusest kalorites. Ohutuks kaalu langetamise kiiruseks on kaotada umbes 1,0-1,5 % kaalust nädalas või 100-250 g kuus,“ selgitab Kadri Kääramees. Kuna kassid söövad päeva jooksul mitu-mitu kordi, tuleks toit jagada viieks-kuueks väikeseks portsuks ööpäevas.

Kui kaalulangust ei toimu, tuleb päevanormi veelgi piirata, kuid siiski mitte liiga palju, sest ülemäära kiire kõhnumine võib kassi tervisele ohtlik olla. Arvestada tuleb ka sellega, et ideaalkaal kõigub nii indiviiditi kui tõuti.

Kui võimalik, siis tuleks kassiga enne dieedi alustamist loomaarsti vastuvõtul käia – saate teada oma kassi tervisliku seisundi ning hulga väärtuslikke nõuandeid pealekauba.

Põhjalikumalt saab kasside kaalulangetamisest lugeda SIIT ja SIIT.