Meie kass on üldse tavapärasest neurootilisem, mille üheks põhjuseks võib olla kurtus – see puue esineb päris tihti valgetel albiinokiisudel. Igal juhul oli see nii hirmus kogemus, et eelmisel aastal ma temaga enam vaktsineerima ei läinudki.

Stressi vähendav tuba

Eesti Maaülikooli loomakliiniku uudset vastuvõturuumi on igati püütud kassidele meeldivamaks muuta.

Seal on seinakontaktis Feliway feromoon, mis suurendab lemmikute heaolutunnet ja aitab patsientidel rahulikuks jääda (feromoonid on ained, mille abil loomad märgistavad oma territooriumi).

Selleks et kassile minimaalselt stressi tekitada, kasutatakse vastuvõtus valgust nii vähe kui võimalik ja nii palju kui vajalik, räägitakse tasasel ja madalal toonil ning võimalusel vaadatakse lemmik üle tema transpordipuuris. Ka kliiniku personal on koolitatud kassidega ümber käima.

See uudis innustas mind oma kassi vaktsineerimisele viima. Seda enam et tänavu suvitab ta suvilas ja suhtleb seal ümbruskonnas ringi luusivate vurrulistega.

Kurr ise ei osanud midagi arvata, kui tõstsin ta pappkarpi, milles kiisu magada armastab. Sügasin teda sõidu ajal kõrva tagant ja loom püsis autos kenasti paigal.

Kliiniku juurde jõudes tõstsime karbi autost välja ja kõuts arvas õigesti, et nüüd oleme kohal ning ronis karbist välja. Traksid seljas, kõndis ta minu kõrval. Kena käitumine sellega ka lõppes.

Kasside vastuvõturuumi jõudes pandi ta puuri suure saunalina alla rahunema. See kiisule aga üldsegi ei meeldinud ja ta andis sellest teada kõva urinaga.

“Kui meil oleks transpordipuur, siis ei peaks kassi puurist üldse välja võtma,” ütles kiisut vaktsineerima tulnud maaülikooli väikeloomakliiniku peaarst Kristel Peetsalu. “Sellel saaks kaane pealt ära võtta ja siis saaks kassile käteräti peale panna.”

Selleks et kass puurist välja tuleks, kallutati see külili, kuid kiisu vaid susises ähvardavalt. Kui tohtrid nihkusid juba kahtlaselt lähedale, võttis karvakera kätte ja hüppas puurist välja ning lidus nurka peitu.

Pärast mitmeminutilist möllu olid abilise käed veriseks kratsitud ja kass endal räti sisse kinni jäänud tagumise käpa küüne veriseks tõmmanud. Jätsime ärritunud loomakese mõneks minutiks rahunema.

Rutiinne tervisekontroll

“Mul pole mitu aastat nii hullu kassi olnud,” tunnistas arst ja arvas, et kasse rahustava Feliway feromooni mõjumine võtab aega.

Tavaliselt laskvat kassid arsti juures endaga kõike teha – mõõta, katsuda, suhu vaadata ja süsti teha. Kord aastas peaks kassiga tervisekontrollis käima. Selle käigus hinnatakse lemmiku üldseisundit, rasvumise või kõhnumise astet.

Vaadatakse üle hambad – kas pole hambakivi, mis võib tekitada igemepõletikku ning viia hammaste väljalangemiseni.

Lisaks kuulatakse kiisu südant, kuna kassidel on südameprobleeme päris palju. Ja lõpuks kraaditakse. Tavaliselt toimub see kõik enne vaktsineerimist, aga nüüd jäi see ära Kurri koostöösoovi puudumise pärast.

Kurr urises nurgas ja arstile tuli appi teine abiline, kes krabas kiisu saunalina sisse ja surus vastu ennast. Siis sai süst ära tehtud ja vigastada saanud küüs puhastati ka ära.

Kogu lõbu läks maksma ligi 22 eurot.

Kui autoga koju sõitsime, oli kiisu rahulik ja kodus kastist välja pääsedes lõi juba rõõmsalt nurru, nagu oleks vahepeal ümber vahetatud. Minul värisesid jalad aga veel mitu tundi.


Kassi ohutu transportimine

- Mitte kunagi ei tohiks kass olla autos lahtiselt!

- Hankige transpordipuur, mis avaneks küljelt ja ka pealt. Mida lihtsamini ja mitmest kohast avatav on puur, seda parem on kassi ka kliinikus läbi vaadata ilma teda puurist välja võtmata.

- Hoidke kodus puuriuks avatuna ning tekitage sinna mõnus pesa. Lisaks võib puuri panna ka mänguasju – nii harjub kass puuri turvalise kohana nägema ning on transportimisel vähem stressis.

- Mõned kassid kannatavad sõidu ajal iivelduse all, seega on hea paar tundi enne kodust lahkumist kassile süüa mitte anda.

- Kui kass ei lähe ise puuri, võtke ta õrnalt sülle ja asetage sinna. Väga tugevat vastupanu osutava kassi puhul võib looma mähkida teki sisse, millele on pritsitud feromoonispreid.

- Mõned kassid võivad sõidu jooksul roojata või urineerida, seetõttu on hea kaasa võtta üks lisarätik, et kassil oleks ka kojusõidul kuiv pesa.

- Kinnitage transpordipuur turvavöö abil auto tagaistmele ja katke rätikuga. Sõitke sujuvalt ja rahulikult. Vältige valju muusika kuulamist ja rääkimist. Mida rahulikum olete teie, seda rahulikum on ka kass.

- Autost kliinikusse kõndides vältige puuri raputamist ja põrkamist vastu esemeid või teie jalgu.

- Kliinikusse saabudes asetage puur toolile, avaus teie poole. Võõraste loomade nägemine tekitab kassile lisastressi.

- Koju minnes jälgige samu nõuandeid.

Allikas: loomakliinik.emu.ee


Kristel Peetsalu, Eesti Maaülikooli väikeloomakliiniku peaarst

Varem oli raudne reegel, et üks kord aastas tehti kõik vaktsineerimissüstid. Nüüd tuleb marutaudi vastu vaktsineerida kahe aasta tagant. Muud vaktsineerimised olenevad näiteks sellest, kas tegu on tubase kassiga – siis piisab kahe aasta tagant ette võetavast vaktsineerimisest. Ka toakassi peab vaktsineerima, kuna pererahvas puutub ise teiste loomadega kokku. Lemmikule koostatakse individuaalne vaktsineerimiskava.

Tervisekontrollis peaks käima aastas korra. Kõige parem oleks tuua kass kliinikusse transpordipuuris. Ta peaks sellega kodus enne harjuma.

Arsti juurde ei saa tulla kass süles. Kodus võib ta olla leebe, aga on juhtunud, et kass on kliiniku ees parkimisplatsil ehmatanud ja kaduma läinud.