„Kõlab absurdselt, et väike omavalitsus peab ülal pidama nii suurt seakarja. Hetkel on juba kulutatud umbes 18 000 eurot ja see on andnud Kehtna valla tagasihoidlikule eelarvele tugeva hoobi. Miks vallaelanikud peavad tõsiselt kannatama vastutustundetute ettevõtjate pärast? Riigil peab olema sellistel juhtudel juhtroll, sest just põllumajandusministeerium saab leida vajadusel vajalikke vahendeid. Hetkel tundub, et selle juriidilise absurdi tõttu Kehtna vald on sattunud õnnetu kolhoosi rolli. Hea, et vallaametnikud ei ole veel aetud sigalasse söötmistalgutele,“ ütles maaelukomisjoni liige ja Artur Talvik.

Talviku hinnangul ei olnud tänasel riigikogu infotunnil esinenud maaeluminister Urmas Kruuse võimeline selgelt ütlema, mida riik kavatseb vallaeelarve ja sigade päästmiseks teha. Loodetakse, et panktoriäärel ettevõtte uus omanik hüvitab kiiresti tekkinud kulusid, kuid mingit kindlust selles osas ei ole. „Kui riik soovib selliste kriiside lahendamist jätta kohaliku omavalitsuse õlgadele, siis on vaja läbimõeldud ja riiklikult rahastatud kompensatsioonisüsteemi“, lisas ta.

Kruuselt valitsusereservi kasutamise kohta pärinud Vabaerakonna riigikogu liige Külliki Kübarsepp oli samuti kriitiline valitsuse tegevuse suhtes.

„Valitsuse reservfond on mõeldud ettearvamatuteks olukordadeks ja õigus taotlus esitada on vastava valdkonna ministril. Kehtna valla sigade munitsipaliseerimine on kohaliku omavalitsuse seisukohalt hädaolukord, mis ohustab valla eluvõimet. Juba taotluse esitamine reservi kasutamiseks oleks omavalitsusele kindlustunde andmine, et riik on temaga. Kuna reserv ületab 14 miljonit eurot, siis vallale paarikümne tuhande eraldamine ei tohiks probleem olla. Vajame kiireid otsuseid, et valla toimetuleku võime ei langeks kahtluse alla,“ ütles Kübarsepp.

Maaelu ministril on veel 20 päeva arupärimisele detailsema vastuse andmiseks, kuid Vabaerakond loodab, et küsimuse kiireloomulisuse tõttu minister võtab vaevaks vastata enne tähtaja saabumist.