"Eesti tõuloomakasvatajate ühistust on võimalik osta 44 eesti punase ja 109 holsteini pulli spermat," rääkis jõudluskontrolli keskuse direktori asetäitja IT alal Kalle Pedastsaar, kes on paaride valiku programmi autor. "See programm võimaldab leida oma lehma jaoks kõige sobivama pulli."

Lüpsilehmade kunstlik seemendamine pole odav lõbu. Odavam sperma maksab alla saja krooni, parimate pullide spermadoosi hind ulatub 600-700 kroonini. Loomapidaja on silmitsi küsimusega, missuguse pulliga tuleks oma lehmad seemendada, et saada parimat järelkasvu. Selle mure lahendabki paaride valiku programm.

"Viis-kuus aastat tagasi oli peamine, et pull tõstaks piimatoodangut," selgitas tõuloomakasvatajate ühistu juhatuse esimees Tanel Bulitko. "Nüüd vaadatakse ka seda, et loom püsiks kauem karjas, sest uue lüpsilehma üleskasvatamine on kulukas, töö- ja ajamahukas."

Pullide kohta on andmebaasis nii põlvnemisandmed kui ka hinnang nende geenidele. Nii saab valida pulli lähtuvalt sellest, missugust omadust tulevases piimaandjas tahetakse parandada.

Kui otsida näiteks Põlva Agro rekordlehmale Võrgu, kes juhib kõigi aegade kõrgeima laktatsioonitoodangu edetabelit
17 535 kiloga, sellist pulli, et nende tütre piimakus oleks veel suurem, pakub programm välja seitse isakandidaati. Omanikul on võimalik valida Võrgu jaoks üks seitsmest pullist või lisada otsingusse lisatingimusi, näiteks udara, nisade asetuse või jalgade parandamise kohta. Siis sõelub programm neid tingimusi arvesse võttes sobivaima pulli.

"Loomaomanikul peab olema selge, kas ta soovib tõsta piimatoodangut, parandada valguprotsenti, välimust või tervist," tutvustas Kalle Pedastsaar aretuse põhimõtteid. "Programm on abivahend nende eesmärkide saavutamiseks."

Programm ei paku pullide pingerida, kuid näitab millised pullid sobivad konkreetsetele lehmadele. Sobivate pullide leidmisel välditakse sugulusaretust ning iga konkreetse tunnuse, mida parandada, valib programmi kasutaja ise. Lineaarselt hinnatud lehmade puhul on võimalik kasutada ka välimikuhindeid (lineaarselt hindamata loomadel ema-isa välimikuhindeid).

Lisaks sobivate pullide leidmisele on programmis kokkuvõte enamlevinud välimikuvigadest ning programm juhib tähelepanu pullidele, keda võiks konkreetsel lehmadel või kogu karjas vältida.

Paaride valiku programm on esialgu veel testimisjärgus ning sügiseni kõigile kasutajatele tasuta. Vältimaks tõrkeid esimestel katsetustel soovitab Jõudluskontrolli Keskus enne programmi kasutamist tutvuda juhendiga.