„Piimatoodete tootmise ettevõtete kogukasumi kasv oli 2014. aastal varasema aastaga võrreldes 73%, samas põllumajandusministeeriumi ülevaates on kirjas 78,5%. Olemasolevad numbrid sellist kasvu kokku ei anna,“ parandab vigu statistikaameti kommunikatsioonijuht Anu Ots. 

Eesti Piimaliidu juhataja Jaanus Murakas kritiseerib, et tööstustes majandusaasta auditeerimine alles käib, nii et pole päris selge, mis numbritega statistikaamet üldse opereerib.

„Me tegelikult üldse ei tea, missugused ettevõtted on sinna statistilistesse valimitesse pandud. Me ei tea, kas Statistikaameti järgi on piimatööstused ka need tööstused, kes ise piima ei varu. Kui valimisse on võetud ka jäätisetööstused, kes ei ole otse piima kokkuostjad, siis see moonutab küll üldist pilti,“ räägib Murakas. 

Ka toob Murakas esile, et piimandusaasta ülevaates teatatakse, et Eesti on aastas 40 000 tonni juustu tootnud.

„Eestis suudetakse toota umbes 20 000 tonni juustu aastas, mitte rohkem, sest meil ei jätku nii palju piimagi,“ rõhutab Jaanus Murakas.

Statistikaametist selgitatakse, et tõepoolest – jäätisetööstused on oma andmetega piimatööstuste valimites sees.

Ka viitab statistikaamet sellele, et põllumajandusministeeriumi ülevaate koostaja on oma arvutustes eksinud. Ühes tabelis, kus tuleb arvutada „piimatoodete toodang kokku“, on esitatud täiesti valed numbrid, sest osa tooteid on topelt sisse võetud.

„Sisuliselt on tabelis juustu ja kohupiima toodang kokku liidetud ja siis veel üks kord juurde liidetud kohupiimatoodang. Sama olukord on ka võitoodanguga. Oleme põllumajandusministeeriumi sellest veast nüüd informeerinud,“ teatab Maalehele Anu Ots.

Statistikaameti andmetel toodeti 2014. aastal juustu ja kohupiima (värske juust) kokku 40 000 tonni, sh kohupiima 18 300 tonni. See tähendab, et tegelik aastane juustutoodang on 21 700 tonni.

Statistikaamet selgitab lisaks, et kvartalistatistikaga kogutavate andmete pealt on avaldatud ettevõtete kogukasum (s.o müügitulu miinus kulud kokku).

Kogukasumi arvestusse ei võeta äri- ja finantstulusid ja -kulusid. 

„Piimatoodete tootmise puhaskasumi 2014. aasta kohta teeb statistikaamet arvutused aastastatistika pealt ja puhaskasumi andmed avaldame tänavu detsembris,“ räägib Anu Ots.

„Ma ei taha öelda, et keegi teadlikult valetab. Aga statistika on nagu miniseelik, midagi on paista ja midagi on ka aimata,“ teatab Eesti Piimaliidu juhataja Jaanus Murakas.



KOMMENTAAR:

T
aavi Kand
, kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja

Põllumajandusministeerium avaldab kord kvartalis piimatööstuste (ja ka teiste valdkondade) ülevaateid, mis põhinevad statistikaameti andmetel. Aprillis avaldatud 2014. aasta piimatööstuste ülevaates pälvis osapoolte tähelepanu juustutoodangu statistika. Lähtusime ametlikest statistikaameti andmetest, kus on kirjas, et juustu, k.a kohupiima (värske juust) toodeti Eestis 40 000 tonni. Ülevaadete struktuur on püsinud sama juba mitmeid aastaid, ehk ka 2012 ja 2013. aasta piimaülevaates oli kirjas, et juustu toodeti üle 40 000 tonni, täpsustamata, kui suur oli selles kohupiima osa.

Pärast 2014. aasta ülevaate avaldamist pöördus Eesti Piimaliit meie poole ning palus, et võiksime hakata selgemalt eristama, kui suur oli konkreetselt juustu ning kui suur oli kohupiima (värske juust) osa. Nõustusime ettepanekuga ja tegime ülevaatesse soovitud paranduse.

Tähelepanu pälvisid ka piimatööstuste kasuminumbrid. 2014. aasta ülevaate tegemisel kasutati märtsi keskpaiga andmeid ja selle alusel oligi piimatööstuste kogukasum kasv 78,5%. Kui sarnane arvutus teha näiteks 9. aprilli andmete seisuga, siis tuleb kogukasumi kasvuks 77,7%. Seega andmete puhul tuleb arvestada, et tegemist on Statistikaameti lühiajastatistika andmetega, mis muutuvad ja täpsustuvad. Samas ei muuda see üldjäreldust selle kohta, et piimatööstuste kogukasum kasvas aasta varasemaga võrreldes kolmveerandi võrra.

Seega parandasime ülevaatest ära eksitava kogutoodangu numbri. Rõhutan veelkord, et eksitav juustu kogutoodangu number ei kajastunud kuidagi ülevaate majandusnäitajates – piimatööstuste müügi- ja kasuminäitajad on ülevaates igati korrektsed ning tehtud järeldused asjakohased.