Põhimõtteliselt võiks ju ka astelpajuistanduste omanikud välja panna sildid "Mine ja korja!". Kuid asi pole siiski nii lihtne. Ilusate kollaste marjade korjamine on üks igavesti tüütu protseduur.

Suurte istanduste omanikud kasutavad saagi koristamiseks spetsiaalseid masinaid, mis põõsaid raputavad, või siis okste lõikamise ja külmutamise meetodit.

Ühelt-kahelt põõsalt marjade korjamisega saab ilmselt hakkama ka neid käsitsi noppides, kuid paras eneseületamine on see töö siiski. Marjad on okste küljes kõvasti kinni, lisaks on põõsad okkalised.

Teadlikumad tarbijad aga hindavad marju väga väärtuslikuks ja maitsvaks ning kasutavad neid mitmel erineval moel.

Marjadest võib pressida mahla ja külmutada seda plastpudelites või jääkuubikukottides, siis on talvel hea igal hommikul võtta üks lonks  või kuubik.

Marjad võib panna sügavkülma, puhtalt või näiteks meega segatuna. Sealt on neid hea talvel lusika kaupa võtta või siis näiteks suuremas koguses jogurti sisse segada. Külmutatud marjad võib ka enne üles sulamist hakklihamasinast läbi ajada ja saadud püreest jooki valmistada.

Astelpajulikööri saab kasutada šokolaaditrühvlite valmistamisel, mahl sobib marinaadide ja kastmete maitsestamiseks.

Astelpajulehti ja -õli kasutatakse juuste tugevdamiseks. Lisaks saab astelpajuõlist teha näonahka toitvaid maske.


Lumme mattunud astelpajuistandus.