Mootorite meka

Auto- ja motohuvilisele on Emilia-Romagna, eriti Modena ja Bologna provints, tõotatud maa. Üksteisest mõnekümne kilomeetri kaugusel asuvad supersportautosid tootvad Ferrari, Maserati, Lamborghini ja Pagani. Samasse piirkonda jäävad Ducati, Morini, Bimota ja Malaguti mootorrattatehased.

Lisaks loendamatud väiksemad firmad, võidusõidumeeskonnad, auto- ja motomuuseumid, võistlusrajad jne. Pole siis ime, et see kant kannab nime La terra dei motori - mootorite maa.

Ehkki põllumajandusel ja autotööstusel ei näi üksteisega midagi ühist olevat, põimuvad need mootoritemaal mõnikord täiesti ootamatult. Modenast kümmekonna kilomeetri kaugusel asuv Hombre farm ei paista paljude teiste omasuguste seast esiti suurt millegagi välja. Tegu on mahepõllundusettevõttega, mille põhitegevus on piimakarja pidamine ja Parmesani juustu valmistamine.

Omanik Umberto Panini ei tahtnudki farmi ostes esmalt midagi muud kui oma perele head Parmesani teha. Muide, signor Panini pani oma varandusele aluse 1960. aastatel, kui hakkas valmistama ja müüma jalgpallurite piltidega kogumiskaarte ja kleepse. Tänapäeval mõõdetakse Panini kontserni käivet sadades miljonites eurodes.

Viisteist aastat tagasi otsustas Umberto muuta oma valduse mahepõllundusfarmiks. Praegu on tal 330 hektarit maad ja 500 lüpsilehma. Iga päev annavad need 6000 liitrit piima, millest sealsamas farmis valmistatakse 12 ratast juustu (igaüks kaalub 36 kilo). Hombre Parmesani eri sorte saab osta sealsamas farmis asuvast poekesest nii soodsa hinnaga, et see võtab Itaalia köögi austajatel põlved nõrgaks.

Hombre farmi sissepääs on itaaliapäraselt suurejooneline - kivimüür, raudväravad ja mitmesaja meetri pikkune piiniaallee. Kui saabuja aga puude vahelt lagedale jõuab, satub ta joonelt lehmalautade vahele. Õieti polegi need laudad, vaid lihtsalt katusealused. Po oru pehmes kliimas võivad mahelehmad rahulikult vabas (mahe)õhus elada ja seal oma maheheina krõmpsutada.

Edasi hakkavad silma veel juustutsehh, mitu kuurilaadset ehitist ning taamal tagasihoidlik kahekorruseline elumaja. Juustutsehhi ees seisab mälestusmärgina vana Fiati linttraktor koos adraga, mööda tolmust asfalti loivab keskpäevasest leitsakust rammestunud hundikoer. Ainult linnulaul takistab vaikust nautimast. Täielik maaidüll.

Uunikumid kuuri all

Farmiomanikul on mahepõllunduse kõrval veel teinegi kirg - autod ja mootorrattad.

Farmiõue tagumises osas, elumaja vastas, asub silmatorkamatu telliskivihoone. Veel üks traktorikuur? Ent seinal ripub silt C.U.P. Motor Museum. C.U.P. tuleneb sõnadest Collezione Umberto Panini ning tegu on kui mitte maailma, siis Euroopa kõige suurema ja väärtuslikuma Maseratide koguga.

Jah, tellistest sara Hombre farmis on triiki täis kauneid Maseratisid, üks haruldasem ja väärtuslikum kui teine.
      Autohuviline tunneb end seal nagu musulman Mekas Kaaba külje all. See on õndsus! Imelisi eksponaate on käeulatuses nii palju, et raske on otsustada, millega põhjalikumalt tutvuda.

Uurimist jaguks mitmeks päevaks, sest lisaks alakorrusel paiknevatele autodele on rõdu täis haruldasi kaherattalisi sõiduriistu.

Tsiklitest rääkides - kui paljud lugejatest teavad, et Maserati märgi all on ka moottorrattaid toodetud?

Aga muuseumihoonega Panini kollektsiooni võlud ei piirdu. Kõrvalasuvas laineplekist kuuris on varjul veel terve arsenal unikaalset tehnikat: Chevrolet' mootoriga Cheetah GT, Alfa Romeo maastur, Moto Guzzi "mootormuul", Stanley auruauto XIX sajandi lõpust ja palju muud.

Auruautosid on seal isegi kuus. Nimelt otsustas Umberto Panini, et laseb oma viiele pojale ehitada auruauto koopia.

Nii seisabki kuuris rivis viis uhiuut (õigemini veel lõpetamata) auruautot.

Kõrgtasemel tisleri- ja sadulsepakunsti ning vasktorude ja pronkssilindrite tuhmilt kiiskav metalne läige moodustavad lummava kombinatsiooni. See on Itaalia käsitöö ehedaimal kujul.

Ärge öelge, et seeriatootmine on tänapäeva autodest teinud elutud metallikolakad. Vähemasti siin, Emilia-Romagnas, on igal autol oma hing ja iseloom.