Järgmisel hooajal on RMK nõukogu otsusel raiemaht ligi 300 000 tm suurem.

Uute hangetega plaanitakse ettevõtjaid muu hulgas suunata hooldusraiemasinaid hankima.

“Praegu on saemehi palju võtta, aga kui majandus paraneb, kaovad nad metsast ära,” selgitas Uuetalu reeglipärasust. “Uuendusraie käib pöördumatult juba nagunii masinatega. Tahaksime, et Eestisse tuleks ka hooldusraiemasinaid juurde.”

Õpitagu pabereid täitma

Suvel tuleval hankel seatakse sisse tingimus, et masin peab olemas olema või lubab ettevõtja selle soetada.

“Hanke võitja saab panka minnes kaasa võtta meie lepingu, mis näitab, et tal on viieks aastaks olemas töö, mis võimaldab investeeringut teha.”

Täiendavaid hankeid tuleb ka maaparanduseks ja looduskaitsetöödeks.

Ettevõtjad näevad riigihankesüsteemi suurt puudust vähempakkumises, mis teenuste hinnad liiga alla viivad. Tavo Uuetalu peab suuremaks probleemiks, et väiksemad ettevõtted, kes oskavad head tööd teha, võivad jääda ukse taha hoopis sellepärast, et ei oska hankedokumente täita.

“Süsteem on tülikas ja keeruline, aga ega selle asemele oska ka pakkuda midagi paremat, mis tagaks läbipaistvuse ja annaks kõigile võrdsed võimalused.

Ettevõtjad peaksid koolitust saama ja bürokraatia selgeks õppima,” arvas Uuetalu.

Ta hindas, et metsamajanduslike töödega, mille hankeid saab korraldada lihtsustatud korras, on olukord siiski normaalne. RMK saab seada lisatingimusi, mis tagavad, et profid tööd saaks.

Näiteks viimati noorendike hooldusel sooviti, et pakkujal oleks iga 100 ha kohta olemas paberitega saemees.

“Noorendike hooldusel tuleb ebaprofessionaalsus tegelikult välja juba esimese tööga, aga viimase poolteise aasta jooksul pole selliseid juhtumeid olnud,” nentis Uuetalu.

Masuaeg on hangetele toonud suure pakkujate tulva, mis mütsiga lööjad on kõrvale tõrjunud.

Lepingutesse on sisse kirjutatud ka võimaliku kahju hüvitamine.

Seni pole RMK veel kahjusid sisse nõudnud, kuid on olnud olukordi, kus lepingupartneri õigusrikkumisest on tulnud teatada keskkonnainspektsioonile.

RMK on teatud hangetel määranud ka pakkumise alampiiri. Suurte alapakkumiste puhul küsitakse pakkujalt täiendavalt hinnakalkulatsiooni.

“Praegu on aeg, mil mõni ettevõtja teeb ellujäämispakkumise selle nimel, et head töömehed laiali ei jookseks.

Kui ta suudab veenvalt tõendada, et saab hakkama näiteks 30% odavamalt, pole alust teda tööst ilma jätta,” rääkis Tavo Uuetalu.

Lõputud vaidlused

Märksa probleemikamad on tema kinnitusel nn suured hanked, mis tuleb korraldada rahvusvahelise hanke reeglite järgi. “Suureks” teeb hanke rahaline maht – näiteks transpordi, ehituse või hakkimise hanked, suured ostud.

Need hanked jäävad sageli protestide tõttu venima.

Näiteks Narva elektrijaamade hakke hakkimise hange on kestnud nüüdseks juba neli kuud ja nüüd on määratud jälle uus tähtaeg.

Omaette osakond

Isegi siis, kui silmanähtavalt on tegu kiusuga, tuleb läbi teha kogu menetlus.

Rahvusvahelise hanke puhul on pakkumiste tegemiseks aega 52 päeva, lisandub pakkumiste hindamise ja protestide menetlemise aeg.

Pärast seda, kui 2008. aasta sügisel jõudis metsavedude suur hange prokuratuuri, moodustas RMK eraldi riigihangete osakonna.

See peaks vältima tellija ja tegija vastastikused salamõjutamised.

Teisalt tähendab hankesüsteem, et RMK tööjuht võib teada usaldusväärseid tegijaid oma naabruses, aga leping tuleb sõlmida võõraga.

Selle dramatiseerimiskatsega Tavo Uuetalu kaasa ei tulnud.

Metsamajanduslikel töödel on ta sõnul transpordikulu nii otsustav, et pole mõeldav käia kaugelt neid tegemas.

“On olnud, et mujalt töömehed elavad hooldusraie ajal ajutiselt kohapeal, aga enamasti otsitakse ikkagi kohalikud tegijad. Ka siis, kui hanke on võitnud Tallinna firma.”

Tavo Uuetalu ei tahtnud kommenteerida mainitud metsavedude hanget, öeldes, et ei pea sobilikuks uurimise ajal asja kohta midagi ütelda.

Seda ta siiski mainis, et kohtuasjaga seotud firmadega lepinguid peatatud ei ole.

“Lepinguid täidetakse korrektselt ja meil pole mingitki põhjust neid katkestada,” ütles Uuetalu.

“Keegi ei ole süüdlane enne, kui kohus on ta süüdi mõistnud."