Alates 2004. aastast kehtib meie põllumajandustoetustele üleminekuaeg ja põllumajandustoetused jõuavad 2013. aastaks arvestusliku maksimumtasemeni. Täiendavad otsetoetused olid seniks mõeldud maksimumtasemest madalamate toetuste osaliseks kompenseerimiseks.

Liitumislepingus kokkulepitu tähendab, et põllumajandustootjatele makstavad toetused on 2013. aastal erinevatest arvestusmeetoditest tulenevalt umbes 20% madalamad kui tänavu. Põllumajandusettevõtted saavad tuleval aastal kokku umbes 30 miljonit eurot vähem toetusi.

Toetuste vähenemine puudutab eriti valusalt just neid ettevõtteid, kes tegelevad aktiivselt põllumajandussaaduste tootmisega (piim, veise- ja lambaliha, teravili), samas kui nn euroheina niitjate (maaomanikud, kes saavad toetust maa niitmise eest) toetus tuleval aastal isegi suureneb.

Tekkinud olukorra selgitamiseks tõstatasid Eesti ja Läti põllumajandusorganisatsioonide juhid möödunud nädalal antud küsimuse Euroopa põllumeeste ja ühistute katusorganisatsiooni Copa-Cogeca üldkoosolekul ning kohtusid sellel nädalal Euroopa Parlamendi põllumajanduskomitee liikmete Mariya Nedelcheva (Bulgaaria, otsetoetuste üleminekumääruse variraportöör) ja Michel Dantiniga (Prantsusmaa).

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda kutsub vabariigi valitsust üles astuma aktiivseid samme, et leida võimalusi põllumajandussektori stabiilse arengu kindlustamiseks 2013. aastal. Isegi kui õiguslikku alust täiendavate otsetoetuste maksmiseks ei suudeta luua, siis põllumajanduses kasutatava diiselkütuse aktsiisi langetamine EL lubatud miinimummäärani oleks samuti üheks tõsiseks võimaluseks põllumajandustootjate olukorra leevendamiseks. Täna kehtib Eesti põllumajanduskütusele ELis lubatust üle viie korra kõrgem aktsiisimäär, mis tekitab põllumajandussektorile aastas ca 10 miljonit eurot lisakulusid.