„Meil sai soomlaste ülemvõimust kõrini, tahame näidata, et eesti mees suudab ka asju teha,“ vastas Lemate OÜ tegevjuht ja üks omanikest Marko Luts küsimusele, miks nad pooleteise aasta eest halumasinaid tootma hakkasid.

Töö põhimõttelt nende ja soomlaste küttepuumasinad kuigivõrd ei erine, kõik saevad ja lõhuvad. Erinevus on tegevjuhi kinnitusel rohkem konstruktsioonis, ka selles, et neil on värvi all soomlastest rohkem metalli ja seega peaks ta olema vastupidavam.

Lutsu kinnitusel on nende halumasin sobiv juba neis majapidamistes, kus aastas kulub 30 ruumi puid kütmiseks ja kirvega vehkimine tervisele käib. „Kirves on küll odav, aga pärast kiropraktik küsib mudimise eest suure hulga raha.“

„Kõige õigem on naabrimehe või kogu külaga kokku rääkida ja kamba peale see osta, aga need kokkulepped on visad sündima,“ märkis Luts.

Kohila meeste välja mõeldud küttepuumasinal saab jõuallikatest valida bensiinimootori, elektrimootori või traktori jõuväljavõtte vahel. Mobiilseks teeb seadeldise see, et ta on järelveetav.

„Kunagi ühel laadal küsis näitleja Sepo Seeman mu käest, et kes sellist masinat küll osta tahab, ütlesin, et see, kel seda vaja läheb,“ jutustas Luts naerusuiselt maamessil oma masinat tutvustades.