27.06.2013, 11:05
Eesti holsteini tõugu lehmi tasub aretada juustutööstust silmas pidades
Neljapäeval, 27. juunil kaitseb Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi doktorant Mirjam Vallase väitekirja “Piima laapumisomaduste modelleerimine ja geneetiline determineeritus” filosoofiadoktori kraadi taotlemiseks loomakasvatuse erialal.
FOTO:
Töös on uuritud eesti holsteini tõugu lehmade piima laapumisomaduste geneetilist varieeruvust ja seeläbi võimalust nende omaduste parandamiseks aretuse teel.
„Kuna piima laapumisomadustest sõltub juustu väljatulek ja kvaliteet, siis aitab piima laapumisomaduste parandamine tõsta juustutööstuse efektiivsust ja kasumlikkust,“ selgitas Mirjam Vallas uurimisteema olulisust.
Uuringu tulemusel selgus, et eesti holsteini tõugu lehmapopulatsioonis on aretuseks soodne geneetiline varieeruvus olemas ja kõige efektiivsem oleks selekteerida loomi otseselt laapumistunnuste alusel. Samas võib olla tulemuslik ka loomade valik sobivate piimavalgu genotüüpide alusel.