Lisaks võistlejatele paneb Eesti välja ka kohtuniku, kelleks on Olustvere ametikooli õpetaja Vello Sääsk. Varukohtunikuna sõidab kevadel Rootsi BalticAgro arendusjuht Margus Ameerikas. Niisiis hindavad eesti kohtunikud ka maailma tippude tööd.

Ader saab uued terad

“Ei tea, kas lumi selleks ajaks ära ka sulab, et harjutada saaks. Praegu on metsas vööni,” muretseb Jüri Lai. “Kohe kui aasta algul tööle läksin, hakkasin atra vaatama. Korralikud terad peab tegema, pikemad ja õhemad, mis iga maa läbi lõikavad.”

Juba pärast eelmise aasta septembri lõpul Olustveres peetud Eesti künnivõistlusi käisid võitjad Jüri Lai ja Raido Kunila Rootsis tulevasi võistluspõlde kaemas. “Maa tundus hea olevat, muld natuke Olustvere omaga sarnane. Söödikünd tuleb ilmselt teha esimese või teise aasta rohumaal, see on ka nagu Olustveres ja märksa parem kui Uus-Meremaa kümneaastane lambakoppel,” hindab Lai.

Oktoobris käis Eesti kündjaid õpetamas šotlasest treener Ian Daniel, kelle kaasatulekut loodetakse Rootsigi.

2010. aasta tavaatrade meister Raido Kunila ütles samuti, et treenis oktoobris poolteist päeva šotlase juhendamisel ning nüüd, talvel, mõtleb, mida adra kallal nokitseda, et see võistlustel võimalikult ilusa künni teeks.

Mälestatakse Jakobsoni

Tänavu möödub 170 aastat Carl Robert Jakobsoni sünnist, kes pani oma raamatuga “Teadus ja seadus põllul” aluse Eesti künniõpetusele. Seda tähtpäeva tähistatakse 6. augustil Tormas, kus peetakse muu hulgas ka teised Eesti–Soome maavõistlused kündmises. Esimestest on möödas juba 15 aastat ja siis olid need Soomes.