03.06.2011, 10:12
Eesti lammaste kintsud teeb kobedaks sea näoga jäär
Lihatööstus tahab paremat lambaliha ning on selle eest valmis maksma kuni viiendiku rohkem. Sellise liha tootmiseks käivitati Eestis lihalammaste aretamise programm.
FOTO:
Põlvamaal asuva Krimmi talu perenaine Liidia Kängsepp on üle kümne aasta pidanud eesti valgepealisi lambaid ja teinud nendega jõudluskontrolli. Kaks aastat tagasi kaasati ta Eesti lambatõugude aretamise programmi ja tänu sellele nosib Krimmi talu karjamaal nüüd Belgiast pärit madalakasvuline turske jäär. “Algul oli hirm – mul on suurt kasvu lambad, kuidas selline väike päss hakkama saab,” räägib perenaine jäärast, kellele ta pani eestipärase nime Villi. Kaugelt toodud heade geenidega kallis loom on küll väike, aga tegus. “Tallesid tuli robinal,” naerab Liidia Kängsepp oma esialgsete hirmude üle. Tema 39 utest tervelt kaheksa tõid kolmikud ja karja keskmisena sündis üle kahe talle ute kohta. Talled on pärinud isalt turske kehaehituse ja tugevad kintsud.