Parimad piimatooted

Eesti Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia osakonna koosseisu kuuluv mikromeierei toimib nagu piimatööstus, ainult et üliväikeste toormekogustega, sobides seega ideaalselt katsebaasiks alustavatele ja väikese tootmismahuga ette­võtetele.

Vähene toormevajadus teeb mikromeiereist soodsa koha mitmesuguste tehnoloogiaalaste katsete, rakendusuuringute ja projektide läbiviimiseks, mistõttu mitmed ettevõtted pöörduvad mikromeierei poole sooviga teha tootearenduse alast koostööd.

Mikromeierei pakub häid võimalusi teaduse ja tootmise lähendamiseks teineteisele, ning tehnoloogiliste protsesside teaduslik uurimine võimaldab leida tööstuslikuks juurutamiseks sobivaid innovaatilisi
lahendusi.

“Praeguseks on mikromeiereis kokku üle 25 seadme, nende seas nii eeltöötluse ja piima vastuvõtuga seotud kui eriseadmeid,” kommenteerib mikromeierei juhataja Hannes Mootse. “Selline seadmepark võimaldab teha kõiki piima töötlemisega seotud põhioperatsioone, ehk teha piima laboratoorset töötlust samasuguste etappide ja tehnoloogiliste skeemide kohaselt nagu piimatööstusteski.”

Mikromeierei on teinud koostööd Tartu Ülikooli, Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse, SA Põlvamaa Arenduskeskuse ja ettevõtete E-Piim, AS MAAG Piimatööstus, Dessert AS, OÜ Luke Farmimeierei ja teistega.

Koostöös Eesti Maaülikooli, Tartu Ülikooli, Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse ja ettevõttega E-Piim on valminud näiteks vererõhku reguleeriv Südamejuust
Harmony.

Kuna piimandussektor vajab tööjõu pidevat erialast täiendamist, korraldatakse mikromeiereis ka piimatehnoloogide täienduskoolitusi, piimatoodete tehnoloogia alaseid seminare ja lühikursusi.

Huvi tuntakse ka piiri taga

Piim ei ole siiski ainus toore, millest Eesti Maaülikooli teadlased suudavad parimaid tooteid välja arendada. Näiteks Viljandimaal asub Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi õppe-, katse- ja arendustöö laboratoorium, 2009. aastal käivitati Polli puuviljade ja marjade tootearenduskeskus.

“Pakume aiasaaduste tootmise ja töötlemisega alustavatele või tegelevatele väikeettevõtjatele võimalust kasutada uusima tehnoloogiaga varustatud tootearenduskeskust ja katsekööki, samuti töötlemis- ja tootearendusalast nõustamist,” kommenteerib tootearenduskeskuses tehnikuna töötav Pille Põllumäe.

“Meie sisseseade võimaldab valmistada pooltööstuslikes mahtudes marja- ja puuviljapüreesid, hoidiseid, marja- ja puuviljamahlu, aga ka seemneõlisid ning kuivatatud taimset materjali – samuti on võimalik saaduste pakendamine gaasilisse keskkonda.”

Eesti turul ennast tõestanud ettevõtete hulka, kes on leidnud tee tootearenduskeskusse, kuuluvad näiteks mahemahlade, -glögi ja -küpsiste tootmisega tegelev Loodusvägi OÜ, astelpajutoodetele keskendunud Berry Farming OÜ ning Tõnu Oksa Marjamaa talu ja Taarapõllu talu OÜ. Koostööd tehakse ettevõtetega piiri tagantki – õlg on alla pandud ka SIA Valmiera Organize toodete arendamisele peamiselt kõrvitsast, astelpajust, ebaküdooniast. 

Peale toiduga seotud valdkondade on teisigi elualasid, milles Eesti Maaülikool pakub suurepäraseid koostöövõimalusi ettevõtjatele ning ka avalikule sektorile – näiteks pakub põllumajandus- ja keskkonnainstituudi maastikuarhitektuuri osakond võimalust 160kraadisel 3D-panoraamekraanil visualiseerida kavandatavaid infrastruktuuriobjekte, tehnikainstituudi kütuselaborites töötatakse välja biokütuseid, metsandus- ja maaehitusinstituudis tegeldakse looduslike ehitusmaterjalide uurimisega ning jäätmete väärindamisega.