Jõukam hiinlane tahab puhast Eesti mett

Esimene partii ehk üle viie tonni Eesti mett saadeti Hiina mullu oktoobris, see jõuab müügile poolekilostes purkides.

“Kui läheksime kaubandusketti, oleksime vaid piisk meres ja kaoksime seal ära,” põhjendab Tull telepoe kasutamist. “Lisaks on sealsed telesõud ja -poed hoopis teistsugused.”

Plaan on järgmise aasta alguseks müüa Hiina ligi 100 tonni mett. Eri andmetel toodetakse Eestis praegu 800−1000 tonni mett aastas.

Eesti oma poodides ületab aga välismaise mee müük kohalikku. Eelmisel aastal toodi põllumajandusministeeriumi andmetel Eestisse ligi 244 tonni mett, millest 20 tonni Hiinast.

Kui Hiinast imporditu hind oli 1.49 €/kg, siis sinna müüdud linnumagus maksis neli korda rohkem ehk 6.19 €/kg.

Vaene eestlane sööb pigem välismaist

Tulli sõnul müüakse kaubanduses 240−250 tonni välismaist ja vaid 150 tonni kodumaist mett aastas. Asi on selles, et importkraam on Eesti omast odavam ja hinnatundlikud inimesed eelistavad seda.

Kui aga siinsetel mesinikel on võimalik oma saak hea hinna eest Aasiasse müüa, tasub tootmist ka suurendada.

Eesti peakonsul Shanghais Jaan Reinhold avaldas heameelt Lõuna-Eesti meetootja jõudmise üle Aasia turgudele ja lisas, et Eesti Vabariigi peakonsulaat Shanghais on valmis Meveda Hiina-suunalise eksporditegevuse jätkumisele igati kaasa aitama.

Reinhold tõi seda saavutust eeskujuks ka teistele Eesti toiduainesektori ettevõtetele, kellest paljudel eksootilised ja suure potentsiaaliga eksporditurud veel avastamata.