Esimese kodumaise harvesteri, mis on üks kuuest võimalikust mudelist, ostis Eesti firma OÜ Prenton. Esitluspäevaks, kus viibis ligi sada inimest, oli harvester juba poolteist kuud metsas töötanud.

Esitlejad olidki tootja ja ostja kahasse, kusjuures OÜ Prentoni juhataja Ago Vingissaar oli Kõpu metsa toonud ka OÜ Metsiselt mullu ostetud väljaveo- ehk koormatraktori.

Vingissaar on kodumaiste masinate ostu põhjendanud peale muude tähtsate põhjuste, nagu hind ja masina head omadused, ka patriotismiga.

OÜ Metsise masinate komponendid on sisse ostetud, siin on ehitatud kabiinid ja kärud ning masinad kokku pandud. Koormatraktorid ja harvesterid on katsetatud ning heakskiidu saanud Soomes MTT Vakola sertifitseerimiskeskuses.

Harvesteri Metsis 608H puhul on põhiline, et sel masinal on kaheksa ratast, mistõttu on võimalik lindid peale panna nii ette kui taha. “Võimalus linte kasutada annab harvesterile stabiilsust juurde ja võimaldab tegutseda ka pehmemal pinnasel,” ütles Ago Vingissaar, kellele viimaste vihmaste sügistega seotud mured tuttavad.

Teiseks on Vingissaare sõnul tugevdatud uue traktori sõlmi. “ Metalli on juurde pandud,” ütles ta.

OÜ Metsise juhataja Ivo Jürgenson ja Ago Vingissaar teevad selles mõttes koostööd, et masinaehitaja saab masina kasutajalt pidevalt tagasisidet ning koos on arutatud, mida täiustada annaks.

Prentonil on plaanis osta veel üks kodumaine harvester harvendusraie tarvis. Vingissaar ütles, et esialgu mõtles ta väikese harvendusmasina peale, aga nüüd on eelistus kaldunud keskmise suurusega masinale, millel oleks väiksemad rattad. See laseks teha harvendust, kus masin kasvama jäävaid puid vähem rikub.

Pärnumaal Saarde vallas tegutsev Ivo Jürgenson tõi oma koormatraktori Tartu maamessile välja esimest korda 2002. aastal, siis veel AS Iftari egiidi all. Iftari tütarfirma OÜ Metsis asutati 2004. OÜ Metsise väljaveotraktorieid müüakse lisaks kodumaale ka Lätti, Leetu, Valgevenesse ja Venemaale.


Masinaturul on vaikne

Metsamasinaturule on sügis toonud ostjate huvi kasvu, kui võrrelda tänavuse aasta esimese poolega.

Neid masinaid tootva OÜ Metsis juht Ivo Jürgenson ütles, et üsna palju tuleb praegusel ajal päringuid, näiteks ka Soomest ja Poolast. Kaubaks ei ole siiski veel läinud.

Huvi kasvu nendivad näiteks ka Ponsse traktorite müüjad. Konekesko Eesti AS ja Ponsse Oy uute harvesteride esitlemise päeval oktoobris oli publikut piisavalt. “Midagi on tõesti muutumas, aga selle aasta tendents on ikkagi see, et kes ostab, eelistab kasutatud masinaid,” nentis Konekesko Eesti ASi osakonnajuhataja Jaak Veski.

“Madalseisuaegse turu suurim probleem masinamüüjale ongi see, et turul on odavalt saada kasutatud masinaid. Teine asi, et liisingufirmade tingimused on karmimad, ja kui ostja läheb liisingut küsima, pakutakse talle kõigepealt platsil seisvat kaupa,” ütles Jürgenson.

Üks masinamüüja lisas, et mõneti on potentsiaalsete ostjate kõhklused seotud RMK ülestöötamishindadega, mis masuaja vähempakkumistega on läinud ebanormaalselt alla.