Koerateraapia areng on Eestis alles hoogu võtmas ning ühtse süsteemi ning reeglistiku loomise kallal alles töötatakse. Kõik see võtab aega. Koostöö võimaldab selle aja jooksul täna juba tegutsevatel tiimidel saada pikkade traditsioonidega erialaorganisatsiooni tunnistuse.

Koerad ning koerajuhid Tallinnast, Tartust ja Narvast pidid erinevate katsete käigus näitama oma oskusi, kuid eelkõige sobilikke loomuomadusi, et töötada ootamatutes ning tihti koerale stressirohketes, kontrollimatutes situatsioonides võõraste inimestega. Eksami eesmärk on teha kindlaks, olenemata koera suurusest, tõust ja vanusest, kas ta on ohutu ning kuidas koerajuht ning koer tiimina ülesannetega toime tulevad.

Eksami kohtunikuks oli organisatsiooni Canisterapeutické sdružení Jižní Morava aastatepikkuse kogemusega Alžběta Doktorová. Assisteerisid koertekoolitajad ja –käitumiseksperdid Katrina Jõemaa ja Tiia Ariko.

Eksami läbisid: Jane Jaggo ja afgaani hurt Tentel (2a), Kati Ernits ja samojeedi koerad Fjodor (3a) ja Sandy (6a), Maarja Tali ja alaska malamuut Susi (4a) ning Tatjana Zamorskaja ja kuldne retriiver Beauty (5a).

Sertifikaadi saanud tiimid võivad osaleda erinevates koera iseloomule, eripärale ning koerajuhi väljaõppele vastavates koerte abil läbiviidavatest tegevustes ning teraapiates. Selle tunnistuseks on koerjuhil ette näidata sertifikaat ning koera ID kaart, millel on kirjas koeratiimi unikaalne kood. Samuti on see eelduseks Eesti Abi-ja Teraapiakoerte Ühingu tegevliikmeks astumisel.

“Soovime, et paari aasta pärast teavad Eestis kõik, et koer, kelle traksidel ilutseb Abi- ja Teraapiekoerte Ühingu logo kirjaga TERAAPIAKOER, on sõbralik ja tema juht abivalmis ning asjatundlik” ütles värkse Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühingu juhatuse liige Hele Aluste. “Eesmärgiks on aasta jooksul võimaldada kõigil täna juba tegutsevatel koeratiimidel sooritada eksam. Töötame selle nimel, et võtta teiste maade kogemustest parim ning ehitada süsteem, mis võimaldab leida koerte abil läbiviidavatesse teraapiatesse sobivaid koeri ja koerajuhte, neid koolitada ning motiveerida. Samuti on oluline nõustada kliente ning toetada terapeutide, psühholoogide, eripedagoogide ja teiste spetsialistide koostööd koeratiimidega.” lisas Aluste.