Parima mahetootja konkursi võitja sõnul on oluline elada loodusega kooskõlas. „Minu põhimõte on, et mahetootmine ja loodusega kooskõlas elamine ongi loomulik eluviis. Soovin, et ka minu lastele ja lastelastele säiliks puhas ja mitmekesine loodus. Tahan, et ka nemad teaks, milline on rukkirääk või suitsupääsuke,“ rääkis Eesti parim mahetootja 2012 võitja Tarvastu Saariku talu perenaine Tiia Klein.

"Konkursi võitja on klassikaline mitmekesine tootmistalu, kus võrdselt hästi tullakse toime kõigi tootmissuundadega. Nii teise kui ka kolmanda koha pälvinud tootjad on aga juba teise põlve mahetalunikud, kes esmast tutvust mahetootmisega tegid oma vanemate kõrvalt. Paistab, et isu ära ei ole kadunud, hoopis vastupidi – mõeldakse tulevikule ja laienemisele,“ ütles Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.

Parima mahetoote valmistaja, OÜ Kaks Meistrit perenaise sõnul lähtutakse tootmisel ideaalist. "Meil on pere loodud talumeierei, lähtume ideaalist ja tahame luua parimat võimalikku toodet, millest me ka ise oleme vaimustatud. Tore, kui see läheb ka teistele korda. Konkurss on tänuväärt ettevõtmine, mis toob kokku väärikad tootjad ja tarbijad,“ ütles Eesti parima mahetoote 2012 valmistaja, OÜ Kaks Meistrit perenaine Aita Mets.

"Esimese ja teise koha tooted on jõudnud turule viimase aasta jooksul, on laia kasutusotstarbega, neid müüakse nii jaekaubanduses kui ka restoranidele. Ja meil on nüüd olemas käsitöönduslikud kitsepiimast toorjuustud, mille kvaliteet on võrreldav traditsiooniliste juusturiikide omaga,“ ütles Mahepõllumajanduse Koostöökogu esindaja Merit Mikk.

Tootjakonkursile kandideeris 9 mahetootjat üle Eesti, tootekonkursile esitati 30 toodet 14 ettevõttelt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Konkursid korraldas Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Parimat mahetootjat ja –toodet valiti juba kolmandat korda.

"Parim mahetootja 2012"
• Tarvastu Saariku talu, Tiia ja Arvo Klein, Parim mahetootja 2012
• Triinu Schneider, "Parim mahetootja 2012" II koht
• Väikeroosu talu, Ivar Rosenberg, "Parim mahetootja 2012" III koht

"Parim mahetoode 2012"
• OÜ Kaks Meistrit, Toode: Kitsepiimast toorjuust soolvees, Parim mahetoode 2012
• Pajumäe talu, Toode: Mahe koor 35%, "Parim mahetoode 2012" II koht
• Anfang OÜ, Toode: Mahe speltanisupüül, "Parim mahetoode 2012" III koht
• OÜ Estonian Spirit, Toode: Viin. Moe Mahe 1886 O,7 L 40%vol., "Parim mahetoode 2012" äramärgitud toode

Külastajate lemmikuks valiti leivapäeval Napoleoni kook, mille valmistas Kadri Kont-Kontson OÜ Bioteek.ee-st.