Esimesel päeval andis Laurent Berthault’le puitmajatööstusest tervikliku ülevaate Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimees ja ASi Matek tegevdirektor Sven Mats. Raadiointervjuu raames räägiti sektori arengust ja kogemustest, eksportturgudest ning jõudmisest tänase edulooni. „Ajakirjanikule ei tulnud üllatuseks, et tegu on ühe arenenuma tööstussektoriga Eestis, kuid siiski pani teda imestama, et väike Eesti on suurim puitmajade eksportija Euroopas,“ rääkis Mats.

Külastatavateks ettevõteteks valis ajakirjanik välja ühe Lõuna-Eesti ning kaks Harjumaa puitmajatootjat. Esmalt külastas ajakirjanik EstNor OÜ tootmist, kus ettevõtte tegevust tutvustas tegevjuht Renee Mikomägi. „Kuna toodame nii element- kui käsitööpalkmaju, siis meie puhul huvitas ajakirjanikku eelkõige see, kuidas on võimalik juhtida kahe täiesti erineva toote valmistamise- ning turundamise protsesse,“ tõi kohtumise teemadest olulisema välja Mikomägi.

Timbeco Woodhouse OÜ-s kohtumist juhtinud ettevõtte juhatuse liige Siim Leisalu ütles, et mõned rahvusvahelised meediaväljaanded on nende tootmist aeg-ajalt ikka külastanud, kuid puitmajaklastri kaudu rahvusvahelise ajakirjanduse jõudmine nende tootmisse on esmakordne. Leisalu tõi välja, et ajakirjanikku huvitas eelkõige ettevõtte jaapanisuunaline eksport, selle mahud ning hoonete tüübid. Samuti meeldis ajakirjanikule möödunud aastal ehitatud võrdlemisi keerulise puidust kontstruktsiooniga Timbeco Woodhouse OÜ laohoone. "Materjali hoiustamise hoone töötab meie klientide jaoks juba omamoodi kohaliku referentsobjektina," rõõmustas Leisalu.

Neljapäeval külastas ajakirjanik Kavastus asuvat Palmako ASi suurimat tootmiskompleksi, kus põhjaliku ülevaate firma ja tehaste tegevusest andsid ekspordispetsialist Katrin Reiljan ja turundusjuht Ingrid Lamp. „Prantsusmaa on kahtlemata meie jaoks väga oluline turg. Näiteks eelmisel, 2014. aastal müüsime sinna 8000 komplekti puitmaju," ütles Reiljan. Lisaks aiamajadele toodetakse Kavastus ka liimpuittooteid ja kuna tootmisprotsessis jääb alati mingi osa puitu ka üle, huvitas Berthault`i Palmako puhul eriti tootmisse siseneva puidu väärindamise protsess.  „Mõned aastad tagasi otsustasime, et peame käsitlema tootmisülejääke mitte probleemi vaid võimalusena. Ehitasime täisautomaatse puidugraanulite tootmishoone ning tänaseks on puidugraanulitest kujunenud arvestatav ekspordiartikkel," kirjeldas Lamp.

Peale puitmajatööstusega tutvumist kinnitas Laurent Berthault, et arvatavasti oli sektori loo valmistamisel ning Eesti külastamisel ka isiklik kasu. „Vajan just oma Normandia maakoju tööriistade hoidmiseks aiamaja, arvatavasti testin Eesti puitmajasektori ekspordivõimekuse isiklikult ära," lausus Berthault.