„Väljavalituks osutus Eesti Maaülikooli osalusega projekt SUSMEATPRO, mida Põllumajandusministeerium rahastab omalt poolt 99 559 euroga. Uurimisprojekt analüüsib taimsete koostisosade toimeid loomsetes toitudes, et muuta lihatooteid tervislikumaks ning pikendada nende säilivusaega,“ ütles põllumajandusministeeriumi teadus- ja arendusosakonna juhataja Külli Kaare.

Euroopa ühiskavandamise algatuse „Põllumajandus, toiduga kindlustatus ja kliimamuutused“ teaduskoostöövõrgustiku Kliimatark põllumajandus (FACCE JPI ERA-Net Climate Smart Agriculture) projektikonkursi raames valiti välja 11 teadusuuringute projekti. Eesti teadlaste osalusel esitati konkursile 8 eeltaotlust.

„Sellel konkursil oli edukas Tartu Ülikooli teadlaste osalusega projekt CAOS, mis analüüsib võimalusi kliimateadlikuks maaviljeluseks soomuldadel,“ lisas Kaare. „Eesti osalus projekti rahastamisel on 90 000 eurot.“

Rahastatavad Eesti teadlaste osalusega projektid:

- Sustainable plant ingredients for healthier meat products - proof of concepts (SUSMEATPRO). Projektis osaleb Eesti Maaülikool ja uurimisgruppi juhib professor Tõnu Püssa.
- Climate-Smart Agriculture on Organic Soils (CAOS). Projektis osaleb Tartu Ülikool ja uurimisgruppi juhib professor Ülo Mander.

Põllumajandusministeerium rahastab teadusuuringuid riikliku programmi „Põllumajanduslikud rakendusuuringud ja arendustegevus aastatel 2015-2021“ raames.

Lisaks on Euroopa ühiskavandamise algatuse „Põllumajandus, toiduga kindlustatus ja kliimamuutused“ rahvusvaheline teaduskoostöövõrgustik Kestlik ja vastupidav põllumajandus toidu ja toiduks mittekasutatavate toodete tootmiseks (ERA-Net Cofund SURPLUS) välja kuulutamas projektikonkurssi. Konkurss algab 7. jaanuaril 2015 ning eeltaotluste esitamise tähtaeg on 4. märts 2015. Loe lähemalt konkursi tingimuste kohta.