Eesti teadlased tahavad vähendada toksiinide teket teraviljas
Projekti juht Heino Lõiveke ütles Saarte Häälele, et nii mujal maailmas kui ka Eestis on uuritud hallitusseente liike peamiselt tali- ja suvinisus, odras aga vähem. Samas on põhjamaades kasvatatavatest teraviljaliikidest kõige enam viljeldav põllukultuur just oder. Odrast valmistatakse kruupe, tangu ja jahu, ta on inimese laual oluline toidukultuur. Eestis moodustab suviodra üldpind ligi 45% teravilja üldpinnast.
Maaviljeluse instituudi 2006.–2008. a läbi viidud uurimustes esines Eesti teraviljas hallitusseente toodetud mükotoksiine 36–66 protsendis uuritud proovidest. Hallitusseentega olid kõige rohkem nakatunud sõkalteralised kaer ja oder, vähem nisu.
Hallitusseente toodetud mükotoksiinid teraviljas on globaalne probleem, seda nii toidu- kui ka söödateravilja puhul. Inimeste toidulauale satuvad need nii teraviljatoodete kui ka loomakasvatussaaduste kaudu.
Sel aastal alguse saav projekt kestab kolm aastat ja selle maksumus on kokku ligi 96 000 eurot. Uuringu tulemused on kasutatavad nii toidu- kui ka söödaodra töötlemisel veskites, teraviljakombinaatides, tootmisettevõtetes ja ladudes.