Sellest nädalast teede kõrval askeldavad vabatahtlikud püstitavad rändekohtades ajutisi konnatarasid ning korjavad sigimistuhinas konnad õrnalt ämbritesse, et need turvaliselt üle tiheda liiklusega maanteede toimetada. Konnade abistamine toimub ka öösiti, kui konnad on aktiivselt liikumas.

Tänavu toimuvad konnatalgud Ülenurme-Kurepalu teelõigul Ülenurme ja Haaslava valdades, Leie-Oiu-Tänassilma teelõigul Kolga-Jaani vallas ning Piibe maantee alguses Jõelähtme vallas.

Talgud võivad toimuda eri paigus ka eri ajal, sõltuvalt kevadistest ilmaoludest ja Eesti-sisestest klimaatilistest erinevustest.

"Eestis korraldatakse nii mastaapsed konnatalgud esimest korda," räägib Konnad teel(t) projektijuht Tanel Laan. "Vabatahtlikuna on registreerunud üle 200 konnasõbra ning varutud on mitu kilomeetrit konnatara materjali." Talguliste ohutuse tagamiseks on talgukohtades koostöös Maanteeametiga kehtestatud ka kiiruspiirangud ning vajadusel kasutatakse liiklusreguleerijate abi.

Talgute käigus on plaanis ka konnade loendamine liigiti, et saada aimu rändel olevate liikide arvukusest ja rände intensiivsusest. Loendamise tulemused aitavad kavandada sarnaseid aktsioone tulevikus ning aitavad Maanteeametil paremini planeerida teedeehitust, et oleks arvestatud ka loomade rändekoridoridega.

"Eestis hukkuvad kevadeti maanteedel peamiselt rabakonn, rohukonn, harilik kärnkonn ja vesilik", ütles Piret Pappel MTÜst Põhjakonn.