„Lõplik lahendus saab loomulikult tulla turuolukorra paranemisest, kuid valitsusel on oluline roll, et tagada Eesti põllumajandusettevõtetele Euroopa Liidu ühisturul konkurentidega võrdsed võimalused turul püsima jäämiseks. Peame selle kriisi võimalikult väikeste kadudega üle elama, et ajutised raskused ei hakkaks sööma riigi ekspordi- ja maksutulusid tulevikus. Kahjuks on viimased valitsuskoalitsioonid näiteks piimatootjate toetusi vähendanud ligi kolmandiku võrra, mis tänases keerulises olukorras avaldab olulist negatiivset lisasurvet piimatootmise lõpetamiseks. Sealihatootjatele on sigade Aafrika katku leviku tõttu seatud väga karmid kauplemispiirangud, mille mõjusid on kompenseeritud vaid minimaalsel tasemel,“ lisas Sõrmus.

Turuolukorra halvenemise ja mitmete poliitiliste otsuste mõjul on Eesti sealiha- ja piimatootmine sattunud sügavasse kriisi. Olukorra leevendamiseks on vajalik Eesti valitsuse kiire sekkumine. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Põllumeeste Keskliit ja Eestimaa Talupidajate Keskliit on alates 7. aprillist kogunud allkirju, et koputada valitsuse südametunnistusele Eesti piima- ja sealihatootmise allakäigu peatamiseks.

Viimase pooleteise aasta jooksul on Eesti piimalehmade arv vähenenud rohkem kui kümnendiku võrra. Põhikarja emiste arv on viimaste aastate jooksul vähenenud koguni veerandi võrra.