Laeva Piim kogub päevas umbes 250 tonni piima. Pool sellest müüakse AS Valio Eestile, teine pool Lätti ja Leetu. Lätist–Leedust saadakse sama palju või paar senti rohkem.

“Muidugi kõik piimatootjad 4.70 oma piimakilost kätte ei saa,” tõdeb Mati Mölder, et ühistul on võimalik suuremate koguste juures paremini kaubelda.

Tere piimahind on 0,3 eurot

ASi Tere juhataja asetäitja Ülo Kivine teatab, et Tere maksab piimatootjatele septembris keskmiselt 0,3 eurot (4.69 krooni) ning hind sõltub suuresti ka rasva- ja valgusisaldusest.

Takkasaare talu peremees Arvo Kuutok, kes saadab piima läbi tootjate ühistu EPIKO Tere piimatööstusele, pole kõrgemast piimahinnast kuulnudki.

“Augustis oli meie piimahind 4.45, kas nüüd tõuseb, meie ei tea,” kinnitab Kuutok. Takkasaare talupere saab piimaraha kätte ühistu kaudu ja maksmiseks kulub umbes kuu. “Tere on maksnud korrektselt,” lisab Kuutok.

E-Piima juht Jaanus Murakas selgitab, et E-Piimas on eraldi juustupiima klass. Tema sõnul võib juustupiima hind tõusta 4.65–4.70ni ja see on tõepoolest sama hind nagu Saksamaal ja Hollandis.

Eestis napib piima

Muraka sõnul sunnib kõrgemat hinda maksma piima vähesus Eestis ja Venemaa kasvav nõudlus piima ning piimatoodete järele.

“Eestis on esimest korda alla saja tuhande lehma ja nüüd on küsimus, kuidas tööstused suudavad kõrgema hinna ja väheneva piimaga majandada,” tõdeb Murakas.

Ülo Kivise hinnangul on üle euroliidu piimakogused samaks jäänud.

“Euroopa Liidus on poole aastaga ainult 0,1 protsenti piima vähem, samas kvoodiaastal (arvestus käib 1. aprillist – toim) toodeti jälle 0,8% rohkem piima kui mullu,” teab ASi Tere juhataja asetäitja.

Ülo Kivise hinnangul on tööstustel üha keerulisem majandada, kuna piimatoodete hinnad siinsetel turgudel ei ole toorpiima hinnamuutusi veel arvestanud. Ta lisab, et selline toorpiima hinnatõus hakkab edaspidi kajastuma ka piima väljamüügi hindades.

Nii et piima napib eelkõige Baltimaades, ega muidu Eesti tootjad saaks seda Lätti–Leetu vedades hinda kõrgemaks lüüa.

Valio Eesti tegevdirektori Kari Finska sõnul makstakse Soome farmeritele küll kõrgemat piimahinda, ent Soomes on keskmine piimatoodete hind tarbijale samuti kõrgem kui Eestis.

“See tuleneb suures osas sellest, et lisaväärtustoodete osakaal müügist on oluliselt suurem kui Eestis. Näiteks võiks tuua laktoosivaba piimajoogi, mis moodustab Soome piimaturust märkimisväärse osa, Eestis aga on laktoosivaba piima osakaal müügist alla ühe protsendi,” selgitab Finska.

Laeva Piima tegevjuhi Mati Mölderi sõnul soovib Valio Eesti seda piima, mille tootjad Lätti–Leetu ekspordivad, nüüd tagasi saada.

“Me ei saa oma lepinguid katkestada, need kehtivad aasta lõpuni,” selgitab Mölder.

Tema sõmul võiksid nad eksporditava piima Eestisse jätta alles siis, kui hinnavahe väga suureks läheb.