2013. aastal püstitas Inter-Silo Euroopas 104 teraviljahoidlat kogumahutavusega pea 80 000 tonni. 2014. aastal paigaldasid ettevõtte 13 meeskonda 105 torni mahutavusega ligi 123 000 tonni.

Tornide paigaldus- ja tehnilise hoolduse töid tehakse Euroopa eri paikades nii väike- kui ka suurfirmades, kusjuures tornide mahutavus jääb vahemikku 272–8135 tonni. Inter-Silol on olnud au paigaldada Taanis nii esimene kui ka selle riigi suurim teravilja tornhoidla, viimane neist mahutab 8135 tonni teravilja. Taani ettevõttele Hornsyld Købmandsgaard A/S püstitati koguni kolm sellise mahutavusega hoidlat.

Nelja tegevusaasta jooksul on ettevõte paigaldanud ja hooldanud üle 400 tornhoidla kogumahutavusega 360 000 tonni. Kuni 95 protsendil ettevõtte paigaldatud tornidest on ka segamis- ja kuivatusseadmed, mis võimaldab firmadel teravilja samas tornhoidlas nõutava niiskuseni kuivatada.

Inter-Silo meeskond lõpetamas rekordilist 2014. a hooaega.

Rahvusvahelised kogemused ka Eestisse

Varem tegi Inter-Silo Euroopa firmades vaid paigaldustöid, kuid nüüd alustati ka aktiivset müügitegevust. Alates 2014. aasta algusest oleme Taani ettevõtte Dan-Corn A/S ametlik müügiesindaja Leedus ning sügisest ka Lätis ja Eestis. Nimetatud Taani ettevõte on üks suuremaid teraviljahoidlate tarnijaid Põhja-Euroopas. Viimase 13 aastaga on Dan-Corn A/S müünud Euroopa riikide firmadele ligi 2700 teravilja tornhoidlat.

Teravilja kuivatatakse tornhoidlas

Leedu, Läti ja Eesti turul pakub Inter-Silo mitmesuguseid teravilja ladustamise seadmeid: tornhoidlaid, teisaldussüsteeme, mobiilseid teraviljakuivateid. Lisaks osutatakse paigaldus- ja hooldusteenust ning pakutakse mitmesuguseid lahendusi nii firmadele kui ka tööstusele.
Ettevõte tutvustab Euroopa riikides eriti populaarset teravilja ladustamise lahendust – Ameerika teravilja tornhoidlat Sukup, mis on varustatud segamis- ja kuivatusseadmetega. Sukupi tornid võivad olla eri suurusega ja nende mahutavus võib olla kuni 1300 tonni. Tornides saab hoida ja kuivatada teravilja ja rapsi. Torni paigaldatud segamissüsteem tagab kuivatusprotsessis niiskete terade ühtlase segamise ja võimaldab piiramatu ajavahemiku jooksul iseseisvalt saagi kvaliteeti reguleerida. Küttekeha poolt soojendatud õhu puhub ventilaator läbi perforeeritud põranda torni alaosast üles välja.

Torni horisontaalpinnal ja ümber oma telje pöörlevad teod tõstavad kuivatatavad terad altpoolt üles, tagades kuivatusprotsessis terade pideva tsirkulatsiooni ning ühtlase kuivamise nõutud niiskuseni. Tornitäie teravilja (kuni 1300 tonni) kuivatamisel segamis- ja kuivatusseadmetega varustatud tornis kulub 1 protsendi niiskuse vähendamiseks umbes kaks päeva.

Paigaldamise protsess.

Lühema aja ja väiksemate kuludega

Inter-Silo Eesti arendusjuht Raido Lääne sõnul ei ole Eestis sellised tornid enam uudiseks. Mitmed firmad juba kasutavad selliseid tornhoidlaid ja on jõudnud nende eelistes veenduda. „Selline hoidla täidab mitut ülesannet: selles saab teravilja ladustada, kuivatada ja jahutada. Tavaliselt vajatakse selleks rohkem seadmeid, aega ja kulutusi. Väiksem kuivatamise maksumus on tähtis kriteerium. Korraga saab kuivatada suure koguse ning tänu segamisseadmetele tuleb kuivatamine odavam,” loetles Raido Lääne eeliseid.

Pealegi aitab kuivatiga tornhoidla säästa viljakasvataja aega: torni juhtimiseks piisab minimaalsest hooldusest. Kui esimene kiht teri on torni laaditud, käivitatakse segamisseadmed, kütteelement ja ventilaator ning soe õhk hakkab ringlema. Vili kuivab hoidlas ning ettevõtja võib teha muid töid. Segamisseadmed töötavad ka kehva ilma korral – nii ei tule tal muretseda ka siis, kui hoidlasse tuuakse väga niiske teravili.

„Kuivatiga tornhoidla eeliseks on see, et liiga kuivi teri saab niiskematega segada, segamise teel ühtlustada vilja niiskust ja parandada selle kvaliteeti,” ütles Inter-Silo arendusjuht Raido Lääne. Tema sõnul pole kõrge õhutemperatuuri korral täiendavat kütmist vajagi, et vilja niiskustaset 1–2 protsenti alandada. Nii saab vähendada kütusekulu.

Võimalus eelistega lähemalt tutvuda

Teravilja tornhoidla tööpõhimõtetega saab põhjalikumalt tutvuda 16.–18. aprillil 2015 Tartus toimuval maamessil. Näitusel esitleb Inter-Silo unikaalset eksponaati – teravilja hoidmise ja kuivatamise seadmete mudelit. Külastajatel on võimalik teraviljahoidla tarindit põhjalikult uurida: kuidas vili torni toimetatakse, segatakse, kuivatatakse, tuulutatakse ja seejärel maha laaditakse. Eksponaat näitab, kui lihtsalt ning samas kvaliteetselt ja nutikalt on võimalik tagada saagi turvaline käitlemine.

Aastatepikkune rahvusvaheline kogemus teravilja tornhoidlate paigaldamisel paljude Euroopa riikide firmades, meeskondade kõrge kvalifikatsioon ning uuenduslik, kvaliteetne ja vajalik toode annab julgust loota häid tulemusi ka Eestis.

Kutsume kõiki meid messil külastama!
www.inter-silo.com