Aigar Brett, võidutoote valmistaja

Kõiki konkursil osalenud juuste toodame alates eelmisest sügisest. Siis käis meil talus Rootsi koolitaja Stefan Lind, kellega arutasime, et võiks proovida teha feta-tüüpi juustu. Kuna kreeklased on feta nimetuse patenteerinud, pidime oma juustu nimetama fertaks.

Ferta on kiiresti valmistatav, aga säilib hulk aega. Teda hoitakse maitseainetega õlis ja pannakse koos sellesama õliga salatisse. Sellega saab teha igasugu vahvaid salateid.

Poest võib meie fertat leida näiteks Tallinna Kaubamaja ja Stockmanni toiduosakondadest.


Parimad väikeettevõtete tooted 2009

1. Breti Ferta õlis Vahemere ürtidega, Luke Farmieierei OÜ
2. Karja rukkileib, Karja Pagariäri OÜ
3.-4. Võhu Peovein, Võhu Veini AS
3.-4. Smuutid, AS Largo
5. Breti seedriseemnetega pisikera, Luke Farmimeierei OÜ

6. Astelpajujogurt, Nopri Talumeierei OÜ

Tunnustused

Parim Toiduaine, väljaandja Eesti Toiduainetööstuse Liit. Parimaid toiduaineid valitakse kevaditi möödunud aasta jooksul loodud ja Eesti turule toodud uudistoodete hulgast. Valimisel hinnatakse toodete välimust, lõhna, konsistentsi, maitset, uudsust ja tervislikkust.

Tunnustatud Maitse ehk ristikumärk, väljaandja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda. Antakse Eestis toodetud toiduainetele, mis läbivad edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ei ole ristikumärgi puhul oluline.

Tunnustatud Eesti Maitse ehk pääsukesemärk, väljaandja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda. Antakse toodetele, mille põhitooraine on 100% eestimaise päritoluga ning mis on edukalt läbinud laboratoorse ja sensoorse hindamise.