„Maratoni finiš on metsapealinna tiitli üleandmise paigaks esmakordselt, see on täiesti ainulaadne võimalus suurima Eesti rahvaspordisündmusega koostööd teha” rääkis Eesti metsaseltsi projektijuht Mart Kelk. „Samas on see väga sobiv koht, lisaks sellele, et Elva on maratoni finišipaik, on mets, tervis ja sport väga tihedalt seotud.” Elva linnavolikogu esimees Leelo Suidt lisas, et „Elva, mida tuntakse ju ka männilinna nime all, on tihedalt metsa ja loodusega seotud ning siin on erakordselt head võimalused justnimelt loodusest jõu ammutamiseks ja sportimiseks.”

Metsapealinnale annavad sisu erinevad metsaga seotud ettevõtmised. Lisaks rohketele sündmustele talvest talveni, toimub metsapealinnas 27. aprillist kuni 4. maini metsanädal.
Metsarahvas teeb metsanädala eelsündmustega algust juba aprilli teisel poolel, kui toimub maamess, kuhu metsasektor kutsub oma väljapanekuga tutvuma.  Metsanädala avasündmuseks on 27. aprillil Eesti matkahooaja avamine ning 4. mail toimub linnarahva metsapäev kui pealinnlasi tuleb tervitama president Toomas Hendrik Ilves.

Metsapealinna valib välja Eesti metsaselts. Elva on Eesti kümnes metsapealinn.