Seeder lubas, et riik toetab ka edaspidi Eesti kündmise traditsioonide hoidmist ja arendamist ning künnivõistluste korraldamist.

Hoolimata ministri sõnades kutsemeisterlikkuse kohta, panid esimese võistluspäeva avavaod paljunäinud künnikohtunikud pead vangutama. Peaaegu igal pool oli midagi laita.

Neljast tavaadraga kündjast kahel, Indrek Zilenskil ja mullusel meistril Margo Pajol, olid sirged ja puhta põhjaga avavaod. Sama võib öelda pöördatrade meistri Jüri Laia ning esmakordselt selles klassis võistleva Priit Puuoru töö kohta. Koolipoistest tegi ilusa avavao vist ainult  Olustvere noormees Jorma Unger, kes võistleb noorteklassis  neljandat aastat. Mujal nägi ka kogenematu silm vigu.

Kui aga põhikünd hoo sisse sai, hakkasid platsid järjest rohkem kiusavast vihmast hoolimata järjest paremaks minema ning lõpuvaod, vähemalt meistrite klassis, olid avavagudest kõvasti paremad.

"Päris ilusad ühtlased künnid on," kommenteeris esimese päeva kõrrekündi, rahvusvaheliste kogemustega kohtunik Vello Sääsk. "Sellist, kes teistest pea jagu üle oleks, ei ole."

Sel aastal võistleb meistrite klassis 8 künnimeest, pooled neist tava- ja pooled pöördatradel. Noori  kündjaid osaleb 16, neist  10 Eesti ametikoolidest (Põltsamaalt, Olustverest ja Türilt) ning 6 välismaalt - 4 Lätist ja 2 Luksemburgist. Pöördatrade vabaklassis on tänavu 7 võistlejat. Kokku on 31 võistlejat.

Kui Jüri Lai on alates 2008. aastast võistelnud pöördatrade meistriklassis üksi, siis tänavu on tal kolm konkurenti - Priit Puuorg, Kristjan Nagel ja Kaspar Kald. Priit Puuorg on olnud võitja noorteklassis, Kristjan Nagel ja Kaspar Kald pöördatrade vabaklassis. Meistrite sekka pääseb nimelt võistlema ainult siis, kui mõni varasem võit ette näidata.

"Väga vahva," kommenteeris konkurentide tekkimist Jüri Lai. "On, kellega võistelda. Vaatasin kõikide teiste künnid üle, kõik on tublid!"

Võistlusklassid Eesti künnivõistlustel:

  • Tavaatrade meistriklass
  • Pöördatrade meistriklass
  • Noorkündjate klass
  • Pöördatrade vabaklass

Võitlusalad Eesti künnivõistlustel:

  • Kõrrekünd (1. võistluspäev, kõik klassid)
  • Rohumaakünd (2. võistluspäev, meistrite klassid)