Lisaks tiinuse diagnoosimise traditsioonilistele meetoditele (rektaalne uuring, ultraheli, tiinuse määramine verest) on nüüdsest ka Eestis võimalik lehma tiinuse kontrolliks kasutada piima.

Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS-is kasutatav test määrab glükoproteiinide (PAG) leidumist piimas. Määratavad glükoproteiinid on tiinusspetsiifilised liitvalgud, mis koosnevad valgust ja polüsahhariidide ahelast. Tiine looma emaka- ja platsentarakkude poolt sünteesitud glükoproteiinid jõuavad vere kaudu piimasse ja püsivad seal kogu tiinusperioodi jooksul, tõustes maksimaalsele tasemele poegimise ajaks. Pärast poegimist hakkab PAG tase langema ja jõuab miinimumini 60. poegimisjärgseks päevaks.

Lehmade tiinust saab piimast tehtava testiga diagnoosida alates 28. tiinuspäevast. Test on täpne ja võimaldab leida tiined loomad 98% tõenäosusega. Samast piimaproovist on võimalik teha jõudluskontrolli analüüsid ja määrata mastiiditekitajaid.

Kõik tulemused on loomapidajale nähtavad internetirakenduses jõudluskontrolli rakenduses Vissuke. Tiinuse testi tulemused jõuavad kliendini üldjuhul hiljemalt järgmisel tööpäeval pärast laborisse saabumist.


Kasu loomapidajale

  • Aitab kiiresti avastada ja seemendada mittetiined lehmad, et lühendada poegimisvahemikku ja parandada tulukust.
  • Tiinuse varasel diagnoosimisel on võimalik kontrollida, kas tiinus ei ole katkenud.
  • Testi tulemusi analüüsides on võimalik hinnata embrüonaalsete surmade esinemist karjas ning leida nende põhjused (nt hallitanud sööt, kõrge stressitase).
  • Mittetiinete lehmade leidmine laktatsiooni hilises faasis avaldab olulist majanduslikku mõju:
    liiga hilja on uuesti seemendada; piimatoodang on vähenenud; juba kinnijäetud mittetiine lehm ei tooda piima ja kinnislooma ravi kasutamine välistab ka kohese praakimise. Teades enne plaanitavat kinnijättu, et lehm on mittetiine, jäävad ära täiendavad sööda- ja ravikulud.
  • Võimaldab mitmekordset tiinuse kontrollimist tiinusperioodi jooksul, et võimalikult vara avastada lehmad, kelle tiinus on katkenud.
  • Ei nõua lisategevusi, mistõttu säästab nii aega kui raha.
  • On stressivaba nii lehmale kui lehmapidajale.

Allikas: Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS