Kasu vara müügist

Isik, kes ettevõtlusega ei tegele, ei saa tulust maha arvata üldisi majandamiskulusid, kuid tal on mõned võimalused müügiga otseselt seotud kulude mahaarvamiseks.

Füüsilise isiku tulu ja maha-arvamised võetakse maksustamisel arvesse kassapõhiselt, s.t laekumise või kulu tegemise momendil.

Tuludeklaratsioon esitatakse tulu saamisele järgneva aasta 31. märtsiks.

Ettevõtlusega mittetegeleva metsaomaniku tulu maksustatakse kui kasu vara võõrandamisest. Tema tulu maksustatakse vaid tulumaksuga, sotsiaalmaksu ta maksma ei pea.

Kasuks loetakse müüdud vara müügihinna ja soetamismaksumuse vahet, mida saab vähendada vara müügiga otseselt seotud dokumentaalselt tõendatud kulude võrra.

Metsamaterjali müügi korral saab kinnistu ostuhinda arvesse võtta üksnes juhul, kui ostudokumentides on kasvava metsa hind eraldi välja toodud.

Üldjuhul võetakse metsamaa soetamismaksumus arvesse ajahetkel, kui kinnistu võõrandatakse. (Enamasti on kinnistu ostuhinda näidatud küll ühe summana, kus kasvava metsa hinda eraldi välja toodud ei ole.)

Raieõiguse müügil uuenduskulud

Kui võõrandatakse kasvava metsa raieõigust, siis võib samal või järgmistel maksustamisperioodidel raieõiguse müügist saadud tulust maha arvata metsa uuendamisega seotud dokumentaalselt tõendatud kulud.

Metsa uuendamiseks tehtud kulud saab raieõiguse võõrandamisel arvesse võtta, kui tegu on metsa uuendamisega metsaseaduse tähenduses ja kui metsaomanik on metsauuendustööde kohta esitanud keskkonnaametile metsateatise ning saanud ametist ka jah-sõna.

Metsa uuendamise võteteks metsaseaduse mõistes on: maapinna ettevalmistamine; puu-seemnete külvamine; puude istutamine; metsakultuuri hooldamine; loodusliku uuenduse tekke ja arengu soodustamine muul viisil.

Uuenduskulu saab raieõiguse võõrandamisest saadud tulust maha arvata sama isik, kes uuenduskulu tegi. Kui maatükk on omanikku vahetanud, siis uus omanik ei saa teise isiku tehtud kulu arvestada.

Metsamaterjali müügil ülestöötamiskulud

Kui ettevõtlusega mittetegelev metsaomanik müüb ise metsamaterjali, siis saab ta müügihinnast maha arvata müügiga otseselt seotud kulud. Näiteks teenustasuna makstud metsa ülestöötamise ja transportimise kulud.

Täiendav mahaarvamine 45 000 krooni on lubatud vaid äriregistrisse kantud FIE-le. Kui metsaomanik tegeleb ise metsa ülestöötamise ja transportimisega, on mõistlik end FIEna registreerida.

Metsaomanike eelmise aasta tuludeklaratsioonid
Isikud, kes ettevõtlusega ei tegele, on deklareerinud

- Kasvava metsa raieõiguse võõrandamist 7716 juhul.

Sellest saadud tulu 80 004 853 kr.
Metsa uuendamisega seotud kulu 1 862 294 kr.
Eelmistest perioodidest edasikantud kulu 252 783 kr.

- Metsamaterjali võõrandamist 229 juhul.

Sellest saadud tulu 15 206 998 kr.
Võõrandamisega seotud kulu ja soetamismaksumust 809 395 kr.

Isikud, kes tegelevad ettevõtlusega, on deklareerinud

- Metsamaterjali võõrandamist 1365 juhul.

Sellest saadud tulu 133 809 589 kr.
Mahaarvamisi ettevõtlustulust 105 261 492 kr
(sh täiendav 45 000 kr mahaarvamine 31 609 922 kr).

Allikas: maksu- ja tolliamet