Euroopa Komisjon väidab, et Venemaa ei ole andnud võimalustki selgitusteks ning kehtestas keelu ühepoolselt ja ebaproportsionaalselt.

"Tean, et Euroopa Komisjoni tervishoiuvolinik John Dalli on täna korduvalt üritanud Venemaa vastava ministeeriumiga telefonitsi ühendust saada, et teemat otse arutada. Euroopa Komisjoni allüksused on samuti valmis arutama Venemaaga kõiki üksikasju, et punkt-punkti haaval vastata küsimustele, mis Venemaale muret teevad," rääkis Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Dacian Ciolos.

Schmallenbergi viirus levib sääskedega ning sellesse nakatuvad lambad, vähem kitsed ja veised. Sigadele see haigus külge ei hakka ning ka risk inimestele on väike, märgib Euroopa Komisjon. Kui Schmallenbergi viirust on leitud kokku kaheksast, peamiselt Lääne-Euroopa riigist, nagu Prantsusmaalt, Hollandist, Belgiast, Saksamaalt, siis Venemaa impordikeeld toob enim kahju just Ida-Euroopa riikidele - Eestile, Lätile, Soomele ja Poolale, kust viirust leitud ei ole.

Venemaa on Euroopa Liidu jaoks suurim elusloomade eksportturg, möödunud aastal toimus kaubavahetust umbes 200 miljoni euro eest.