Põllumajandusvolinik Marianne Fischer Boel esitas Euroopa Komisjoni poolt ettepaneku eraldada piimafarmerite toetuseks erakorraliselt 280 miljonit eurot. See ettepanek peaks juba teisipäeval minema Euroopa Parlamendi ette ning loodetavasti kinnitavad selle raha eraldamise majandus- ja rahandusministrid juba oktoobri lõpus, ütles Fischer Boel Luxembourgis antud pressikonverentsil.

„Selle raha jagamine riikide vahel ei ole veel kokku lepitud, kuid eeldades, et seda tehakse vastavalt toodangu osakaalule nagu pakkus volinik, saaks Eesti sellest summast 1-1,2 miljonit eurot,” ütles põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup Luxembourgis ajakirjanikele. Tema sõnul on liikmesriikidel, sealhulgas ka Eestil, endal kasutada oma piimatootjate toetamiseks siiski sadu kordi suuremad summad.

Eesti jaoks on teine oluline küsimus teisipäeva õhtuni kestva nõukogu päevakorras järgmise aasta Läänemere kalapüügimahtudes kokku leppimine, kuid siin jõutakse otsuseni eeldatavasti alles esmaspäeva hilisõhtul.

Ministrite kohtumist saatis Luxembourgis meeleavaldus sadade piimatootjate osalusel — nõukogu toimumise asupaigas oli ümbruskonna asutuste töötajatele antud vaba päev, kõrvalasuv kaubanduskeskus oli suletud, lähikonna tänavad olid politseitõkete tõttu tühjad ning busside liiklus osaliselt ümber suunatud.