Uued merekaitsealad pakuvad kaitset paljudele Euroopa kõige haruldasematele ja ohustatumatele liikidele. Atlandi piirkonnas lisas Ühendkuningriik üheksa külmavee-korallrahu, sealhulgas Rockalli kaljusaare lähedal asuvad rahud, mis on bioloogilise mitmekesisuse koondumispaigad ja koduks korallidele, mereämblikele ja paljudele liikidele, millel ei olegi veel nime.

Vahemere uued kaitsealad parandavad sümboliks saanud liikide – rohekilpkonn Chelonia mydas, merikilpkonn Caretta caretta ja Vahemere munkhüljes Monachus monachus – kaitset piirkondades, kus neil on otsustava tähtsusega roll nende asustatavates ökosüsteemides.

Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Janez Potočnik sõnas: „Natura 2000 on praegu üks meie kõige tõhusamaid vahendeid bioloogilise mitmekesisuse hävimise peatamisel Euroopas ning sellel on keskne koht meie looduspärandi kaitsmisel. Eriline heameel on mul Euroopa merede kaasamise pärast – Euroopa merekeskkonna ja selle kordumatute omaduste kaitse ei ole kunagi olnud tähtsam.”

Natura 2000 on ulatuslik looduskaitsealade võrgustik, mis loodi selleks, et tagada Euroopa väärtuslikemate ohustatud liikide ja elupaikade säilimine. Ligikaudu 26 000 alast koosnevale võrgustikule liideti viimase laienemisega 166 uut ala, mis hõlmavad kokku ligi 18 800 km². Üle 90% lisatud alast moodustavad merealad (17 000 km²), peamiselt Ühendkuningriigis, kuid ka Prantsusmaal, Belgias, Kreekas, Küprosel ja Itaalias.