"Kokkulepe tagab paindlikkuse liikmesriikidele, kes tahavad piirata GMOde kasvatamist oma territooriumil. See on teetähiseks arutelus GMO pooldajate ja vastaste vahel, mis pole kaugeltki läbi,” ütles raportöör Frédérique Ries.

Kokkulepe kiideti heaks häältega 480 poolt, 159 vastu, 58 erapooletut.

Uute reeglite alusel võivad liikmesriigid keelata GMOde kasvatamist keskkonnapoliitika eesmärkidega seotud põhjustel, mis erinevad Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) poolt tervise- ja keskkonnariskide hindamisel toodud põhjustest.

Põhjused keelustamiseks võivad olla seotud ka põllumajanduspoliitika eesmärkidega või muude mõjuvate põhjustega, nagu asulaplaneerimine, maakasutus ja sotsiaal-majanduslikud mõjud.

Enne kui liikmesriik GMO kasvatamist piiravad või keelavad meetmed vastu võtab, on uute reeglite kohaselt ette nähtud menetlus, mille alusel sellistest piirangutest mõjutatud ettevõtted võivad neile oma nõusoleku anda. Kui ettevõte ei ole vastavate meetmetega nõus, võib liikmesriik siiski ühepoolselt meetmed kehtestada.

MON810 mais on praegusel hetkel ainus ELis kasvatatav GM kultuur.
Liikmesriigid peaksid samuti tagama, et GMOde kasvatamisega ei kaasne GMOde tahtmatu sattumine muudesse toodetesse. Erilist tähelepanu tuleks pöörata võimaliku üle piiri levimise soovimatute tagajärgede ärahoidmisele.

Uued reeglid jõustuvad 2015. aasta kevadel.


Eesti saadikute kommentaarid:

Tunne Kelam: "GMO-de kultiveerimise lubamine on siiani sätestatud ainult EL tasemel. Lähimuspõhimõtte alusel peaks aga igal liikmesriigil olema lõplik otsustusõigus reguleerida oma territooriumil GMO-de seisundit lähtudes rahvuslikest huvidest. Antud direktiiv tagab liikmesriikidele sellise otsustusõiguse. Hetkel on GMO-de kultiveerimine võimaldatud viies liikmesriigis."

Yana Toom: "Pean õigustatuks, et laiendatakse liikmesriikide võimalusi keelata GMOde kasvatamist riigis või piirkonnas. GMOde pikaajaline mõju inimeste tervisele ja keskkonnale on mõnel juhul veel täpselt teadmata. EL tasemel korraldatakse selleteemalisi arutelusid, neid võiks toimuda isegi rohkem, eriti ELi-USA kaubandusläbirääkimiste kontekstis".