Perioodil 2000–2010 on põllumeeste sisendikulud kerkinud keskmiselt ligi 40 protsenti. Samas on põllumeeste poolt müüdava toodangu hind kerkinud alla 25 protsendi ning kõrgemad toiduhinnad ei tähenda alati suuremat tulu põllumeestele.

Põllumehed on nurka surutud, kuna ühelt poolt omavad toidutöötlejad ja jaemüüjad tugevat positsiooni ning teiselt poolt on sisendihinnad kõrged, kui sisendituru ettevõtete hulgas on toimunud koondumine.

Konkurentsireeglid peavad kehtima

Resolutsiooniga teeb EP Euroopa Komisjonile ettepaneku, et viimane koos liikmesriikidega muudaks läbipaistvamaks põllumajanduslike sisendite hinnad ja tagaks, et konkurentsieeskirjad kehtivad. Samuti palub parlament komisjonil hinnata ELi õigusaktide mõju Euroopa põllumajanduse jätkusuutlikkusele ning konkurentsivõimele.

Parlament kutsub ka liikmesriikide ja ELi konkurentsiasutusi üles tegelema põllumajandusliku toidutööstuse sektori kauplejate ning toiduainete jaemüüjate ja sisendituru ettevõtete domineeriva positsiooni kuritarvitamise probleemiga.

Rohkem tähelepanu tuleb pöörata tootjate organisatsioonide rollile sisendite kollektiivsete ostude korraldamisel.

Toidu raiskamise peatamine

Igal aastal raisatakse ELis 89 miljonit tonni korralikku ja söödavat toitu – see moodustab ligi 50 protsenti ELi toidutoodangust. Kui olukorda ei muudeta, siis võib aastaks 2020 ulatuda toidu raiskamine 126 miljoni tonnini aastas.

Eelmisel neljapäeval vastu võetud EP resolutsiooni järgi tuleb olukorra muutmiseks rakendada ühenduse ja liikmesriikide koordineeritud tegevust. Tõsta tuleb teadlikkust ja paremini selgitada toidu kehtivuse märgistamist.

Samuti peab väikestel kohalikel tootjatel olema võimalus osaleda avalikel hangetel ning optimeerida tuleb toidu pakkimist. Vaestele mõeldud toidujagamise programmide arendamine vajab julgustamist ning parim enne tähtajale lähenev toit on vaja laiali jaotada.

Toidu raiskamisega võitlemine aitab vähendada toidupuudust maailmas, aga suurendada ka põllumaa ja veevarude tõhusat kasutamist ning vähendada metaani ja süsinikdioksiidi tootmist.