Tänavu veebruaris kirjutasid neli Šveitsi linna, Bern teiste hulgas, alla kokkuleppele kanepiklubide avamise kohta. Tegemist on asutustega, kus sõltlased võivad kontrollitult kanepit tarvitada.

Bern on kaalunud ka kanepi müümist valitud apteekides.

Teadaolevalt kasutatakse kanepit Šveitsis üsna laialt, umbes sama palju kui mujal Euroopas. Regulaarseid suitsetajaid arvatakse olevat erinevate uuringute kohaselt 210 000-500 000.

Hiljutine Europoli uuring väidab, et kanepituru maht Euroopas on üheksa miljardit eurot. Seega pole üllatav, et Šveitsi farmerid kanepi kasvatamises arvestatavat tuluallikat näevad.

Berni farmerite ühingu juhi Andreas Wyssi sõnul on kanepikasvatusel potentsiaali. "Kanepi kasvatamine on lihtne ja see ei nõua palju ruumi. Ka teadmine, kuidas kasvatada, on olemas," sõnas Wyss.

Talunikud ei soovi küll kodust kanepikasvatust propageerida, kuid on valmis seda kasvatama, kui kanep legaliseeritakse ja turul nõudmine tekib.

Praegu kasvab kanep Švetsis umbes 20 hektaril. tegemist on tööstusliku kanepiga, millest valmistatakse teed, paberit, kangast ja õlut.

Berni sotsiaalamet, kes kanepi legaliseerimist käsitlevat pilootprojekti veab, on öelnud, et selle kasvatamise vajadust on raske hinnata, kuid kui asi seaduslikult paika saab, on mõttel jumet.