Loomade hukkamisega alustati reedel ning see lõpetati pühapäeva õhtuks.

Kalda ütles äriühingu tegevust kommenteerides, et suure tõenäosusega ei valda nad seakatku diagnoosimise teemat peensusteni.

„Jah, möödunud nädalal Lääne-Virumaa farmis sigade Aafrika katku tuvastamiseks kasutatud analüüsimeetod on usaldusväärne. Meil pole mingit alust labori tulemis kahelda. Viirus kas on või ei ole. Kuna viirus tuvastati, siis on tegemist taudikoldega, mis tuleb likvideerida,“ selgitas Olev Kalda.

Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi veterinaarepidemioloogia professor Arvo Viltrop ütles, et tema ise ei käinud küll proove võtmas, kuid teab, et võeti mitmeid proove ning positiivseks osutus neist üks.

Teadlane lisas, et referentslabor asub Madridis ning tõenäoliselt saadetakse kõik võetud proovid sinna analüüsimisele.

Farmi omanikuks on Sponsum OÜ. Veel üleeile juhatuse liikmena tegutsenud Aare Kirss on enda sõnul sellest ametist tagasi astunud. Firma esindajana tegutseb vandeadvokaat Armand Reinmaa, kelle päevakava praegu kommentaari anda ei võimaldanud.
Ave-Ly Toomvap, veterinaar- ja toidulaboratoorium:
Veterinaar- ja Toidulaboratooriumis tuvastatakse sigade Aafrika katku viirus real-time PCR (polümeraasiahelreaktsioon) meetodil. Real-time PCR meetod vastab Rahvusvahelise Epizootiate Büroo (Office International des Epizooties, OIE) väljatöötatud põhimõtetele ja Euroopa sigade Aafrika katku referentlaboratooriumi (CISA-INIA) juhenditele ja soovitustele. Meetod on SA Eesti Akrediteerimiskeskuse poolt akrediteeritud. Meetodi usaldusväärsus on tagatud iga-aastastes CISA-INIA referentlaboratooriumi korraldatud võrdluskatsetes osalemisega ja korraldajaga kokkulangevate tulemuste saamisega ning laborisiseste kvaliteedikontrolliprotseduuridega.