Kui toetust taotleb FIE ning see on tema ettevõtlusega seotud, peab ta saadud toetuse arvesse võtma ettevõtluse tuludes ning tehtud kulud saab ta tulust (sh toetusest) maha arvata. Kui inimene tegeleb põllumajandusega vaid oma tarbeks, st ei tooda põllumajandussaadusi müügi eesmärgil, ei ole see tulumaksuseaduse tähenduses ettevõtlus ning ka toetust ei pea see isik tuludes deklareerima.

Pindalapõhiste toetuste puhul saab maksustamisel lähtuda sellest, kas maatükk, millele toetust taotletakse on ettevõtluses kasutuses. Kui toetust saadakse vastavalt loomade arvule, saab lähtuda sellest, kas loomi kasvatatakse toodangu (nt piim, liha, vill, nahad jm) müügist saadava tulu eesmärgil.

Sellised toetused, mida saavad taotleda vaid FIE-d (elatustalu kohanemise toetus, investeeringutoetus) tuleb kajastada ettevõtlustuludes ning kulud saab ettevõtlustulust maha arvata.

Tulumaksuvaba on FIE saadud ettevõtlusega seotud toetus vaid siis, kui saadud toetus kantakse erikontole tulevaste investeeringute tarbeks.

FIEde maksustamise kohta PRIA toetuste saamisel on uuendatud info Maksu- ja Tolliameti kodulehel.

Erikonto kohta on selgitus samuti maksuameti kodulehel.

Tulude deklareerimise ja toetuste maksustamise teemaliste küsimustega palub PRIA pöörduda otse Maksu- ja Tolliameti poole infotelefonil 1811 või e-kirjaga aadressil fyysisik@emta.ee.

PRIA tuletab oma FIEdest klientidele meelde, et tulude deklareerimata jätmine ja hilisem eksimuse selgumine võib kaasa tuua riikliku maksu maksuvõlgnevuse. Likvideerimata ja ajatamata maksuvõlg aga on takistuseks PRIAst investeeringutoetuste saamisel.

Rohkem infot ka PRIA kodulehelt.