Vastab Janne Orro Loomakliiniku arst Kadri Kääramees

Kassi üle vaatamata on võimatu öelda, kas see suulõhn mahub nö. normaalse kassi suulõhna piiridesse või mitte - sest ei tohi ka unustada, et isegi terve suuõõnega kass ei lõhna kunagi värske piparmündi järele.

Samas võib halb suulõhn viidata erinevatele probleemidele - esmajärjekorras muidugi suuõõne muredele nagu igemete põletik/periodoniit/hambakahjustused. Kui esmapilgul ärkvel kassi suu korras tundub olevat, ei saa siiski välistada probleemi kusagil tagumiste hammaste juures, ja selle tuvastamiseks võib olla vajalik kassi kerge keemiline rahustamine e. sedatsioon ja suuõõne põhjalik ülevaatus.

Hingeõhu lõhna muutumist võivad põhjustada ka seedeprobleemid ja mõned süsteemsed haigused, kasside puhul eriti neerupuudulikkus. Jällegi oleks vajalik arstikülastus koos põhjaliku ülevaatuse ja vahest ka mõnede laboruuringutega.

Kui mingit otsest probleemi ei leita, siis suulõhna vähendada/parandada aitab kindlasti hammaste harjamine, samuti leidub veterinaarseid suuloputusvahendeid, mis desinfitseerivad ja vähendavad halba lõhna.

Rõhutan, et kindlasti peaks üritama enne kindel olla, et halb suulõhn pole siiski tingitud mingist tervisehädast.

Lugege lisaks kasside-koerte probleemide lahendamise kohta Maaleht.ee foorumist.