„Täitsa ebainglaslik ilm on olnud,“ rääkis eile õhtul Maalehele meestega kohtunikuna kaasas olev ETKI teadur Taavi Võsa. „Siiamaani oli ilus päikesepaiste, nüüd hakkas sadama. Aga väga kõva sadu ilmaennustus ei lubanud."

Ka muld on siiani olnud parajalt niiske ja muhe ning Võsa lootis, et reedeõhtune vihmasadu seda ära ei rikkunud.

„Siin on olnud tõsine töötegemine, künnimeestel pole üldse aega olnud – meelelahutusprogrammi künnimeestele ette nähtud pole,“ lisas Võsa. Võistlejad elavad tänavu tudenguühikas kahestes tubades.

Elamistingimused on korralikud ja ka söögiga võib rahul olla. Traktoritel nii hästi läinud pole – need seisavad tänavu lageda taeva all. Näiteks mullu Taanis, nagu mitmel pool varemgi, olid traktorite jaoks suured masinakuurid.

Masinate osas on uudis see, et Jüri Lai, kelle võistlustraktor oli varem olnud John Deere, võistleb tänavu Kubotaga, kuna tema tööandja müüb nüüd seda traktorimarki. Võsa sõnul on künnimeister aga lühikese ajaga jõudnud masina endale käepärasemaks korraldada.

Nagu ikka, küntakse võistluste esimesel päeval kõrrepõldu ja teisel päeval sööti. „Siinne rohumaa on ikka korralik rohumaa, nagu golfimuru,“ kirjeldab kohtunik.

Kui enamasti on künnivõistlustel olnud künnisügavus 18-22 sentimeetrit, siis tänavu on inglaste nõudel otsustatud künnisügavuseks 20-24 sentimeetrit. Meie võistlejatele see eeldatavasti probleeme ei põhjusta, ent mõnele mehele, kes on olnud absoluutses tipus, võib see saatuslikuks saada, heidab Võsa eelpilgu sellele, mis toimuma hakkab.

„Neil meestel on adrad nii täpseks ja peeneks aetud ja timmitud, et ebstraditsioonilise sügavusega künda on keeruline, mõned lubasid rehvid tühjemaks lasta, et see sügavus kätte saada,“ valgustab ta telgitaguseid. „Igal juhul ootan väga suure huviga!“