Pidulik külv, pidulik lõikus

„Rukki kasvatamine seostub tänases Eestis rohkem patriotismi ja traditsioonidega kui majanduslikult tulusa ettevõtmisega. Seetõttu algataski Eesti Rukki Selts möödunud aastal Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud ülemaalise liikumise „Sada rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!“, mille eesmärgiks on hoida elus Eesti rukkikultuuri, rukki kasvatamise, tarbimise ja aretamise traditsioone,“ ütles rukkikuningas Hans Kruusamägi. „Millal siis veel, kui mitte meie riigi suure juubeli puhul teadvustada aastasadade jooksul siinmail austatud tavasid ja rahva elujõu allikaid. Rukkileival on siin asendamatu koht.“

EPKK juhataja Roomet Sõrmus kiitis põllumehi, et nad tulid aktsiooniga hästi kaasa – kokku 2526 hektarile üle Eesti külvati 134 riigi juubelile pühendatud rukkipõldu. Kui kõik see vili õnnestub ka ära koristada, jätkub rukist palju rohkemaks kui aktsiooni raames Eestile kingitava miljoni juubelileiva küpsetamiseks vaja läheb.

Kruusamägi täpsustas, et miljon leiba saaks kätte juba tema esinduspõllult, mille ääres üritus toimus, ja et kokku saaks neid leibasid teha kümme miljonit.

Rukkipäevale oli tulnud palju rahvast – nii kohale palutud rukkikasvatajaid ja seltsi liikmeid, põllumehi kui ka lihtsalt maaelu huvilisi.

Õige koristus läheb lahti nädala pärast

Oli küll rukkimaarjapäev, aga rukkikuninga Hans Kruusamägi põllul polnud vili veel päris valmis. „Tänaseks peaks rukis olema juba koristatud, aga praegu pole sellega veel alustatudki,“ möönas rukkikuningas oma tervituses. „See näitab, kui palju on põllumees tegelikult ilma meelevallas.“

Kuigi põllu ääres oli huvilistele näha ka kaks OÜ Simuna Ivax suurt moodsat Claasi kombaini, sai seekord vilja lõigata pigem käsitsi. Nii näitaski põllumajandusmuuseumi teadur Ellen Pärn ette selle, kuidas vanasti rukist lõigati. Koos abilistega valmis ka rukkihakk.

Juubelileiva vilja ostab kokku Tartu Mill. Ettevõtte juhi Uuno Lausingu sõnul ostetakse neilt, kellega on sõlmitud leping nimelt juubelileivavilja kasvatamiseks, see vili kokku kõrgema hinnaga. Loomulikult siis, kui kvaliteet vastab normidele. Tartu veskist läheb jahu leivatööstustesse, kus valmivad erilise retseptiga ja erilises pakendis juubelileivad.

Esimene juubelileib lõigatakse lahti Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja lõikuspeol Eesti Rahva Muuseumis 17. novembril.

AKTSIOON

Sada rukkipõldu ja miljon rukkileiba Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks

• 3.juunil 2016. aastal sõlmisid Eesti Rukki Selts, Eesti Põllumeeste Keskliit, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, maaeluministeerium, AS Tartu Mill möldrite

esindajana ja AS Leibur leivatootjate esindajana koostööleppe juubelirukki kasvatamiseks.

• Eelmise aasta 24. augustil korraldati rukkikuninga Hans Kruusamäe maadel Väike-Maarja vallas suur külvipäev, millega sai ülemaaline rukkiaktsioon alguse.

• Kokku külvati 134 rukkipõldu.

• Kõik aktsiooniga liitunud rukkikasvatajad üle Eesti said oma juubelipõldude tähistamiseks vastava viida, et ka tarbijad näeksid, kust tuleb Juubelileiva valmistamiseks kasutatav rukis.

• Juubeliviljast valminud esimene leib lõigatakse pidulikult lahti 17. novembril Eesti Rahva Muuseumis toimuval põllumajandus-kaubanduskoja lõikuspeol.