Möödunud aasta lõpus varises Maage talu vana lauda katus lumeraskuse all sisse. Õnnetuse põhjustanud ilmastikuolude tagajärjel hukkus üks lehm ja ülejäänud loomad jäid mõneks ajaks lahtise katuse alla.

See, et talunikel on raske lüpsjaid leida, on peapõhjuseks, miks viie aastaga on Eestisse tekkinud kümmekond robotitega talulauta. Maage talu laudas on kaks Lely lüpsirobotit. "Kuna häid lüpsjaid ja karjakuid on raske leida, valisin automaatika," tunnistas Maage talu baasil loodud OÜ Mesiviss juht Uudo Mesi. "Lely valisin sellepärast, et see pakub rohkem võimalusi - näiteks saab loomi kaaluda ja nisakannude pesu on 100kraadise auruga."

OÜ Mesiviss farmis on ka automaatsöötmine. Jahu, srott, mineraalid ja silo segatakse masinaga kohapeal kokku ning lae all relssidel liikuv vagonett viib selle 10 korda päevas loomadele ette. Valmistada saab viit erinevat ratsiooni.

Jõudluskontrolli andmetel on Eestis 89 700 piimalehma ning üldiselt suudab iga robot lüpsta 65 lehma. Seega on robotlüpsil juba umbkaudu 8% Eesti piimakarjast.

Enamasti ehitatakse robotlüpsi jaoks uued laudad, kuid leidub ka päris nutikaid ümberehitusprojekte. Kõik uued laudad on ehitatud maaelu arengukava loomakasvatusehitiste investeeringutoetusega.


Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder: See on mitmes mõttes eriline uuslaut

Olen käinud sellel aastal kümnekonna päris uue lauda avamisel. See näitab, et piimatootmine on Eestis perspektiivikas valdkond, millesse põllumajandustootjad julgevad investeerida, kuigi need investeeringud ei ole väikesed ja neid tuleb pikki aastaid tagasi teenida.

Maaelu arengukava laudainvesteeringute tegemise tähtaeg lõpeb ja toetuse taotlejad on sundolukorras, kas teha investeering ära või loobuda investeeringutoetusest. Enamik on otsustanud investeeringu ära teha. Teisalt toetab uute piimafarmide rajamist üldine olukord piimatootmises. Piima kokkuostuhind on püsinud üle aasta stabiilne ja see võimaldab piimatootjatel investeerida ja areneda.

Vaatamata sellele, et maaelu arengukava investeeringutoetusi kõigile ei jätku ja eriti keerulises seisus on väiksemad ettevõtjad, on Ida-Virumaal tegutsev Mesiviss OÜ hea näide sellest, et piima tootvale peretalule on täiesti jõukohane teha valmis moodne farm. Palju on see kinni hoiakutes ja ajaga kaasa minemises.

OÜ Mesivissi uue lauda ehitamine on ebatraditsiooniline mitmes mõttes. Esiteks sai see tõuke loodusõnnetusest läinud aasta 27. detsembril, kui laut kukkus kokku. See sundis investeeringu kiiresti ära tegema.

Teine eripära on see, et see on kõige kaasaegsem laut, mida olen avamas käinud, sest selles on koos mitu tehnikaelamenti - robotlüps, automatiseeritud söötmine ja sõnnikurobot. Kui lisada, et see on pereettevõte, siis on see haruldane.

Lõpuks veel see, et see laut avati Ida-Virumaal Lohusuu vallas, mis ei ole põllumajanduspiirkond. See on esimene lüpsirobot Ida-Virumaal üldse ja oma kandis ainus piimafarm.