Veiko Taalkise meenutas juttu onuga, kes lubas noormehele pärast kooli lõpetamist talu üle anda. „Nüüd ütlesin, et oodaku, kõigepealt lähen firmadesse ja õpin kogemusi ja teadmisi juurde,“ lisas praegu AS Risti Agros töötav noor põllumees. 

Palgatöölisena kavatseb ta jätkata viis aastat, seejärel hakata arendama oma ettevõtted. Mõtted on ka edasi õppima minna − kõigepealt Järva Kutsehariduskeskusesse veterinaarabi kursustele ja seejärel ülikooli veterinaariat. „Ega see mööda külgi maha ei jookse, laudas läheb veterinaaria-alaseid teadmisi kindlasti vaja,“ tunnistas ta. 

Teda huvitavad nii teraviljakasvatus kui piimatootmine, aga ka mahepõllumajandus. Kui ise alustab, siis enda sõnul teravilja- ja lihaveisekasvatusega, hiljem kavatseb soetada suurema piimakarja ja seada sisse robotlauda. 

Tarumaalt pärit Eesti Maaülikooli põllumajandussaaduste tootmise ja turustamise eriala magistriõppe lõpetanud Madis Vaher asus kuu aja eest tööle Saaremaal Kõljala POÜ-s tootmisjuhina, kelle hallata jääb valdavalt piimakarja- ja teraviljakasvatus.

„Näen Eesti põllumajandusel perspektiivi,“ põhjendas ta oma valikut. „Põllumajanduse olukord järjest paraneb, see muutub efektiivsemaks ja ma näen selles enda jaoks tulevikku.“ 

Madis Vaher ütles, et kavatse kohe kavatse doktorantuuris õpinguid jätkata. „Pean õigeks, et ülikoolist saadud tugevad teoreetilised teadmised tuleb rakendada praktikas,“ selgitas ta. „Ja tulevikus, kui on ka praktiline kogemus, võiks mõelda doktoriõppele.“ 

Põllumajandusminister Ivari Padar leiab, et noored on teinud haridusteed valides oma tuleviku seisukohalt hea valiku. „Parimad lõpetajad on otsustanud asuda tööle või juba töötavad oma erialal ning soovivad siduda tuleviku Eestiga. Nii hakkavad nad kujundama meie põllumajanduse, maaelu ja kalanduse tulevikku,“ ütles Padar.

Padari sõnul on põllumajandusharidusega inimesi alati vaja, sest süüa tahavad inimesed alati.
Aktusel esinenud Eesti Põllumeeste Liidu president ja Saidafarmi juht Juhan Särgava soovitas noortel hakata kindlasti ise ettevõtjateks. Parimaks investeerinuks pidas ta kogemust, kui oled petta saanud.

TÄNUKIRJA SAANUD LÕPETAJAD
1. Madis Vaher, Eesti Maaülikool, põllumajandussaaduste tootmine ja turustamine (magistriõpe)
2. Mariana Maante, Eesti Maaülikool, aiandus (magistriõpe)
3. Ott Aid, Eesti Mereakadeemia, kalapüügi- ja käitlemise tehnoloogia
4. Veiko Taalkis, Järvamaa Kutsehariduskeskus, põllumajandus
5. Kati Kiipsaar, Järvamaa Kutsehariduskeskus, hobumajandus
6. Valter-Hellart Luhaäär, Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakool, liikurmasinate tehnik
7. Liisi Kakko, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool, põllumajandus
8. Tanel Kirst, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool, põllumajandus
9. Keijo Viita, Pärnumaa Kutsehariduskeskus, metsamajandus
10. Timmo Skobiej, Põltsamaa Ametikool, põllumajandus
11. Enely Lohu, Räpina Aianduskool, aiandus
12. Marite Irašina, Räpina Aianduskool, aiandus
13. Kristo Jürisoo, Võrumaa Kutsehariduskeskus, põllumajandus
14. Ingmar Hiob, Võrumaa Kutsehariduskeskus, põllumajandus
Allikas: põllumajandusministeerium