AS Vireen alustab täna sigade hukkamist ning toimetab hukatud loomad loomsete jäätmete käitlemise tehasesse.

Taudipunktist kümne kilomeetri raadiusesse ei jää rohkem seafarme, seega esialgu rohkem kitsendusi ümbruskonna farmidele ei rakendu.

Esialgu jäi haigeks vaid üks siga

OÜ Lõpe Agro juhatuse liige Mare Noot ütles, et tegu on äärmiselt ebameeldiva uudisega, seda enam, et kõik bioohutusnõudeid jälgiti äärmiselt hoolsalt. Tema sõnul ei oska töötajad hetkel isegi oletada, kuidas nakkus farmi pääseda võis.

Noot ütles, et haigus ei avaldanud esilagu massiliselt, esmalt jäi haigeks vaid üks siga, kellelt võeti kindluse mõttes proov. "Praegu on ikkagi haigestunud koos vaid ühes sulus, kogu laut haaratud ei ole," selgitas ta. "On aga selge, et piisab ka ühest juhtumist lauda kohta..."

Veebruaris hinnati Lõpe Agro kõrge bioohutusega farmiks

Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult VTA volitatud isikud. Eesti Maaülikooli teadlased aitavad epidemioloogilise uuringu käigus välja selgitada, kuidas haigustekitaja võis farmi pääseda. 28. veebruaril hindas ekspertkomisjon farmi kõrge bioohutusega farmiks, puudusi ei leitud.

Olev Kalda sõnul jääb seakatkuoht farmide kohale püsima veel pikaks ajaks. „Taud on metssigadel endiselt laialt levinud ning ei näita hääbumise märke. Kõik loomapidajad peavad praegu igati katku levikut tõkestama. Nii kodumajapidamistes kui suuremates seafarmides tuleb rangelt välistada sigade kokkupuude teiste koduloomade, metssigade ning võimaliku saastunud materjalidega,“ ütles Kalda.

Eelmisel nädalal tuvastati mitmed sigade Aafrika katku juhtumid kodusigadel Leedus ja Poolas. Tänaseks on seakatk jõudnud juba seitsmesse Poola seafarmi ja kolme Leedu seafarmi. Lätis on sel aastal tuvastatud kaks sigade Aafrika katku juhtumit kodusigadel.