Ilmaga vedas, päike paistis ja pori polnud ollagi. Seega sai rahulikult kõik põldkatsed ära vaadata ning vaatamisväärset oli tänavu rohkem ka masinate poole peal.

Kesa Agro juhataja Venda Vihmann sõnas, et ega seal midagi revolutsioonilist olnud. Uus ja huvitav asi oli Clearfield ehk sordipõhine umbrohutõrje rapsile. See tähendab, et tõrjevahend hävitab rapsipõllust teised umbrohud, samuti valed rapsi sordid. Nii saab saagi kvaliteedis kindel olla.

Lisaks näitusele külastasid põllumehed kaht Läti põllumajandusettevõtete ning Baltic Agro seemnekeskust. Esimeses neist, Arai ZS-is, oli ära kasutatud kolhoosiaegseid hooneid, mitmekordne Läti viljelusvõistluse võitja Lielvircava avaldas muljet oma avarate ilusate nisupõldude ning kuivatuskompleksiga.

„Leedu taliviljad olid väga ilusad, need lõputud nisuväljad tegid kadedaks. Neil on seal tingimused ka teised, ma ei tea, kuidas me siin Eestis peaksime suutma nendega võistelda,“ kinnitas Vihmann.

Ka Scandagra, mis tegutseb kogu Baltikumis, oli sel aastal messil väljas suure katsealaga.

Katsetes olid erinevad kultuurid, sealhulgas Eestis praegu väga populaarne uba, kuid ka kõik teraviljad, mais, raps, suhrupeet. Mõne katselapi juurde oli külvatud ka mujal Euroopas populaarseid põllutaimede segusid nn mesilaslapikesi ning mesikat.

Scandagra kliendid külastasid teel Leetu 3000 hektarilist põllumajandusettevõtet, uurisid nende masinaparki ja vaatasid paari põldu. Ka seal on märgata jaheda kevadise ilma mõju ning taimekaitsevahendite kasutamise järel tekkinud kõrvetamise sümptomeid.

Syngenta Eesti turundusjuht Jaanika Mirka rääkis, et Agrovizija katsetes oli erinevaid tooteid, mida Eestis veel ei müüda, kuid mis tõenäoliselt ka Eestisse jõuavad. Samuti olid väljas Syngenta uued sordid - nii õlleodrad, talinisud kui Hyvido brändi all tuntud hübriidtaliodrad. „Viimased on huvitavad just seetõttu, et on mujal maailmas populaarsed oma väga suure saagipotentsiaali poolest (10 t/ha ja enam), annavad võimaluse varaseks koristamiseks ja õigeaegseks talirapsi külviks. Mõned Hyvido sortidest on peagi ka katses (Galation, Wootan, Zzoom) Eestis, mille talvitumine vajab meie tingimustes katsetamist. Mitmed põllumehed on Mirka sõnul Hyvido vastu juba huvi tundnud.

Peamiselt tehnikaga tegeleva firma Dotnuvos Projektai reisiseltskonnas oli 13 mootorratast pluss auto. Lisaks näitusele tutvuti näitusepaigast kümnekonna kilomeetri kaugusel asuva Dotnuvose keskusega, kus vaadati ladusid ja teeninduspoolt. Tagasi tulles külastati põllumajandusmuuseumi Talsis, mis oli väga huvitav.

Nõustaja Alar Lugu hinnangul oli näitusel väljas palju firmasid, ka neid, mida Eestis ei näe. Samuti oli tänavu ülisuuri masinaid, mida samuti Eestis ei näe, näiteks moodsad külvikud ja pritsid.

Mootorrattasõidu kohta ütles Lugu, et see on tema hobi juba aastaid: „Suvel käin isegi klientide juures motikaga!“

“Tegime tripi väikeste vahepeatustega, esimene peatus oli Sigulda köisraudtee. Agrovizijalt tagasi tulles sõitis motoseltskond läbi Nida poolsaare ja üles mööda rannikut Lätini välja. Vahepeal külastasime ka Põllutööriistade muuseumit “Kaleij” Talsis,” rääkis Dotnuvose müügijuht Aivo Põld, lisades, et kahjuks järgmisel aastal Agrovizija näitus jääb ära, sest hakkab toimuma üle aasta. Ega motoseltskond läheb ka järgmisel aastal tripile. “Ja kui on veel põllumehi, kes meie sõitudest miskil põhjusel ja teadmatusest eemale on jäänud, siis julgelt võib endast teada anda ja ootame meie seltskonnaga uusi motopõllumehi ühinema,” kutsus Põld.